Academia Română marchează, joi, prin două evenimente științifice organizate de institutele sale de cercetare, împlinirea a 80 de ani de la instaurarea guvernului Petru Groza, începutul sovietizării și comunizării României.
Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis marți AGERPRES, în cadrul evenimentelor cercetătorii vor analiza rolul jucat de personaje marcante ale guvernării Petru Groza în comunizarea României: miniștri, șefi ai serviciilor de informații și represiune, reprezentanți ai noii puteri instalate.
* Un prim eveniment, conferința științifică ‘Comunismul la putere. 80 de ani de la instaurarea guvernului Petru Groza, 6 martie 1945’, va fi organizat de Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, prin Centrul de Studii Ruse și Sovietice ‘Florin Constantiniu’, care va avea loc, începând cu ora 10:30, la Casa Oamenilor de Știință a Academiei Române.
* Un al doilea eveniment va fi workshopul ‘6 martie 1945. 80 de ani de la impunerea guvernului Petru Groza’, organizat de la Institutul de Istorie ‘N. Iorga’, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează workshopul ‘6 martie 1945. 80 de ani de la impunerea guvernului Petru Groza’. Evenimentul se va desfășura la sediul institutului de istorie, începând cu ora 10:00 și va cuprinde trei secțiuni, organizate tematic: ‘6 martie 1945: perspective externe și interne’; ‘Guvernarea Petru Groza: noul aparat de represiune’; ‘Noul regim politic: dimensiunea cultural-ideologică’.
Vor fi prezentate premisele interne ale formării guvernului Petru Groza; rolul vizitelor lui A.I. Vîșinski și evoluția raporturilor din interiorul marii Coaliții Antifasciste, componența guvernului Groza și relațiile cu Uniunea Sovietică, contactele dintre P.C.R. și structurile post-cominterniste de la Moscova, opoziția politică, socială și economică la guvernul Groza.
Studiile vor aborda teme precum guvernarea Petru Groza în istoriografia rusă și sovietică, dimensiunea de politică externă a guvernării Petru Groza în perioada 1945-1947, începuturile comunizării serviciilor de informații: cazul SSI, controlul politico-ideologic asupra monumentelor de for public după instaurarea Republicii Populare Române, comunismul ca traumă culturală.
Academia Română reamintește că, pe 6 martie 2025, se împlinesc opt decenii de la începutul sovietizării și comunizării României. Profitând de întrunirea liderilor Națiunilor Unite la Conferința de la Ialta (4-11 februarie 1945), I.V. Stalin a decis să accelereze procesul de punere a Europei de Est sub control sovietic.