spot_imgspot_img

Agent Green: Noul Cod silvic aprobat de Guvern, un atentat brutal la siguranţa naţională!

spot_img

Noul Cod silvic reprezintă un atentat brutal la siguranţa naţională, pune în pericol pe absolut toţi cetăţenii ţării şi le compromite definitiv drepturi constituţionale cheie, susţine organizaţia Agent Green, într-un comunicat.

„Discutăm despre un veritabil atentat asupra pădurii României care este deja destructurată, degradată şi vulnerabilizată de exploatările abuzive şi masive din ultimii 20 de ani. Pădurea şi-a pierdut deja rezilienţa în faţa schimbărilor climatice deşi ar trebui să fie principalul scut pentru le atenua. Codul silvic aprobat de guvern pune în pericol pe absolut toţi cetăţenii ţării şi le compromite definitiv drepturi constituţionale cheie. Este totodată o mişcare profund anti-europeană în favoarea unor interese private vremelnice”, a declarat Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei de protecţia mediului, măsurile propuse în noul Cod silvic vor transforma pădurile native ale României în plantaţii similare celor din agricultură iar principala funcţie a pădurii ar urma să devină cea de producţie de lemn.

Totodată, alte funcţii cheie precum cea socială, scut climatic, biodiversitate, recreere, protecţia infrastructurii (drumuri, căi feroviare, linii electrice, lacuri de acumulare etc), protecţia surselor de apă vor fi diminuate covârşitor.

Organizaţia avertizează, de asemenea, că 838.000 de hectare cu păduri (aproximativ suprafaţa cumulată a Capitalei şi a judeţului Cluj) care nu sunt incluse în fondul forestier naţional vor putea fi defrişate (tăiate definitiv), reglementarea acestora fiind relaxată de noul cod.

Ei acuză şi faptul că documentul adoptat joi de Guvern permite noi retrocedări ilegale masive din fondul forestier proprietate publică care au fost dintotdeauna ale statului, fragmentează fondul forestier naţional şi creează cadrul pentru înmulţirea construcţiilor şi amenajărilor legale şi ilegale în cuprinsul fondului forestier naţional.

Agent Green şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de o serie de permisiuni acordate potrivit noului Cod silvic, precum exploatarea peste volumul de lemn aprobat într-un deceniu, continuarea anumitor lucrări în baza unui amenajament silvic expirat, tipuri agresive de tăieri (progresive şi rase) în lipsa amenajamentului pe proprietăţile de pădure mai mici de 10 ha şi tăieri rase pe suprafeţe mai mari de 3 ha în anumite situaţii pentru care se acordă un termen mai mare de 2 ani pentru reîmpădurire.

Potrivit sursei citate, noul cod silvic nu va produce mult aşteptata reformă profundă a sectorului silvic şi va genera un conflict de interese şi abuz în condiţiile în care personalul ocoalelor silvice care aparţin de societăţi comerciale private este împuternicit să efectueze acţiuni de control, să constate contravenţii şi infracţiuni silvice, să oprească şi să legitimeze persoane şi să aplice sancţiuni. Organizaţia atrage atenţia că toate aceste competenţe se suprapun cu cele acordate Gărzilor forestiere.

Romsilva rămâne în continuare compania hibrid favorizată să deţină supremaţia (monopolul) pentru piaţa produselor şi serviciilor specifice FFN, administrarea celor mai importante 22 arii naturale protejate (12 parcuri naţionale şi 10 naturale), sectorul de creştere, exploatare şi ameliorare a cabalinelor.

Totodată, organizaţia menţionează că prin noul Cod silvic nu se reglementează o nouă structură independentă de Ministerul Mediului care să se ocupe exclusiv de comercializarea produselor pădurii, accesul public în pădure rămâne la mila administratorilor şi a proprietarilor iar decizia transparentizării amenajamentelor silvice este lăsată la discreţia Ministerului Mediului deşi Agent Green a câştigat definitiv procesul cu această instituţie a statului prin care instanţa a obligat-o să publice toate amenajamentele silvice din toate pădurile României (inclusiv hărţile şi descrierile parcelare).

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

spot_img

Dansatorii de la Challenge Arts au făcut la Mangalia repetiția generală înainte de participarea la Campionatul Mondial

Pentru al treilea an consecutiv, componenții școlii de dans Challenge Arts din București au ales Hotelul Laguna din Mangalia drept cartier general pentru stagiul...

Carol Popa și Raul Petre, de la CSM Constanța, medalie de argint cu Team Romania la Cupa Europeană de la Chișinău

Medalie de argint pentru Team I România la Cupa Europeană de Juniori de la Chișinău, cu doi triatloniști de la CSM Constanța în componență!...

Copiii Școlii de dans Vogue au terminat cu un spectacol de zile mari cantonamentul de la Mangalia

Un frumos și energic grup alcătuit din 41 de copii de la Școala de dans Vogue din Ploiești, condus de Irina Ciobanu, a luat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.