Descoperit in urma cu cativa ani la Capidava, basorelieful dedicat Cavalerului Trac (sec. II-III p. Chr.), face parte din colectia permanenta a Muzeului de Arheologie. Cavalerul Trac reprezintă o divinitate sincretică a panteonului traco-greco-roman întruchipând un personaj călare adesea în împrejurări cinegetice. Grecii îl numeau Theos Heros, iar romanii Deus Sanctus Heron.
Cavalerul Trac a fost preluat de iconografia creștină pentru a-l reprezenta pe Sfântul Gheorghe. Iconografia Eroului Cavaler este, cu unele mici excepții, aceeași pe toate monumentele sculpturale: Cavalerul Trac, călare, în mers spre dreapta; mantia, prinsă pe umărul stâng cu o fibulă, îi flutură în spate; cu mâna stângă ține dârlogii calului. În fața sa se află copacul sacru, dintre crengile căruia se vede șarpele și un altar cu focul aprins. Este însoțit de obicei de un câine. Sculptural, caracterul divers al Cavalerului Trac este sugerat fie de reprezentarea acestuia în mers liniștit, ținând în mâna dreaptă o patera, sau un rhyton, ori făcând gestul de benedictio latina; fie galopând, ridică cu mana dreaptă o lance cu care va străpunge vânatul, după care aleargă câinele. Vânatul îl reprezintă de cele mai multe ori un mistreț. Alteori, în locul mistrețului apare un iepure sau o căprioară. Datorită sincretismului religios, Cavalerul Trac capată un caracter complex: divinitate a naturii, a vieții, a vânătorii, htoniană.
Cavalerul Trac este divinitatea cel mai bine documentată în panteonul Dobrogei romane. Peste 90 de reprezentări sculpturale, la care se adaugă atestările epigrafice, sunt dovezi de necontestat ale popularității cultului Cavalerului Trac.
În teritoriul dobrogean, piesa descoperită la Capidava prezintă bune analogii cu cele descoperite la: Arsa, Callatis, Ciobănița, Gura Calniei, Ostrov, Topraisar și Tomis.
Sursa MINAC.ro