spot_imgspot_img

Buzău: O plantă din care se face ceaiul „cosmonauţilor”, aclimatizată în premieră la Banca de Resurse Genetice Vegetale

spot_img

Patru cercetători din cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGVLFPAM) au prezentat, în cadrul Congresului European de la Murcia, Spania, o plantă aclimatizată în premieră în România şi la nivel european, Sideritis Scardica sau „ceaiul cosmonauţilor”, o specie cu proprietăţi medicale şi alimentare deosebite.

Potrivit cercetătorilor, după mai mulţi ani de studiu, soiul care creşte în mod natural în zonele de munte ale Greciei şi în Bulgaria a fost aclimatizat, astfel încât să poată fi cultivat în mod obişnuit în zonele de câmpie.

„A fost vorba despre un simpozion ştiinţific european care a vizat plantele care pot fi folosite în zona preparatelor. Noi am participat cu două lucrări, una dintre ele referitoare la o specie care a fost aclimatizată în România, dar s-a discutat şi despre obţinerea de soiuri noi. Este vorba despre Sideritis Scardica, cunoscută în Balcani sub denumirea de Mursalski chai. O plantă întâlnită în Bulgaria şi Grecia, dar noi am aclimatizat specia pentru că acolo o întâlnim în zona de munte, la peste 1.700 m, iar aici o avem la sub 100 m altitudine”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale, Costel Vânătoru.

Specialiştii apreciază că planta este valoroasă din punct de vedere alimentar şi ştiinţific şi există date potrivit cărora poate fi utilizată în tratarea sau ameliorarea unor boli precum Alzheimer.

Pentru a o valorifica la adevăratul potenţial, dar şi pentru a o conserva, specia a fost deja omologată la nivel european.

„Noi am plecat de la planta endemică şi am îmbunătăţit-o, am trecut-o în zona de plantă de cultură şi am înscris-o în catalogul naţional şi european. Suntem bucuroşi că, deşi nu îşi are originea în ţara noastră specia Sideritis Scardica, pe lângă aclimatizare am făcut şi primul pas în omologarea speciei, să o ducem în zona de cultură, mai mult decât se utilizează în sistemul tradiţional. Faţă de cea recoltată din mediul ei, plantele de aici sunt uniforme în ceea ce priveşte concentraţia în compuşi, să fie standardizate pentru a fi utilizate. În spatele ei stau multe legende, ba că era folosită de astronauţi în misiunile spaţiale şi îi ajuta, ba chiar că ajută la menţinerea stării de fertilitate”, a spus directorul Costel Vânătoru.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Baschet: CSM Constanţa, o victorie şi o înfrângere în cantonamentul de la munte

Echipa masculină de baschet CSM Constanța a încheiat cantonamentul...

Tenis: Nadia Comăneci, prezentă la tragerea la sorţi a turneului WTA 125 Ţiriac Foundation Trophy

Fosta mare gimnastă Nadia Comăneci va fi prezentă, alături...

Parlamentul Californiei a adoptat o lege care reglementează inteligenţa artificială

Parlamentul Californiei a adoptat o lege pentru reglementarea celor...
spot_img

Baschet: CSM Constanţa, o victorie şi o înfrângere în cantonamentul de la munte

Echipa masculină de baschet CSM Constanța a încheiat cantonamentul de la munte cu o victorie şi o înfrângere în cele două meciuri test disputate...

Tenis: Nadia Comăneci, prezentă la tragerea la sorţi a turneului WTA 125 Ţiriac Foundation Trophy

Fosta mare gimnastă Nadia Comăneci va fi prezentă, alături de Ion Ţiriac, la tragerea la sorţi a tabloului principal de simplu al turneului de...

Parlamentul Californiei a adoptat o lege care reglementează inteligenţa artificială

Parlamentul Californiei a adoptat o lege pentru reglementarea celor mai puternice modele de inteligenţă artificială (AI) generativă, în pofida opoziţiei exprimate de companii şi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.