Cel mai mare cârnat de pe Valea Nirajului, cea mai mare ciorbă de legume, o „bucătărie” de peste 150 de metri, tobogane şi labirinturi din baloţi de paie sau concursurile de aruncat şunca şi ridicatul cârnaţilor, se regăsesc printre surprizele primei ediţii ale Festivalului Gastro Lanka, programat să aibă loc în perioada 2-3 septembrie, pe dealurile din satul Dămieni.
Festival Gastro Lanka a fost iniţiat de Szasz Sandor şi Marton Szilard în scopul promovării gastronomiei, a valorilor regiunii, a producătorilor locali şi a antreprenorilor de pe Valea Nirajului.
În cadrul festivalului, va fi organizat un loc gastronomic în formă de U care va ocupa o suprafaţă de circa 150 de metri, în care bucătarii îşi vor dovedi măiestria.
Potrivit organizatorilor Festivalului Gastro Lanka, pe lângă muzică, bucate şi divertisment, pe parcursul a două zile vor fi organizate întreceri pentru familii, cum ar fi alergatul în saci, prinsul purcelului, aruncarea şuncii sau ridicatul mormanului de cârnaţi.
Partea de gastronomie a Festivalului Gastro Lanka va fi coordonată de Foris Kinga, coproprietara Castelului Haller din Ogra, despre care organizatorii susţin că „poate să introducă magia în mâncare”, iar partea de imagine îi va reveni lui Szabo Zsolt.
Pregătirile pentru prima ediţie a Festival Gastro Lanka sunt undeva la 60-70%, estimează organizatorii, care au precizat că locul desfăşurării activităţilor se întinde pe o suprafaţă de 4 hectare pe dealul Bekecs, vor fi disponibile 16 puncte de servire pentru mâncăruri şi că există numeroase locuri de parcare disponibile.