spot_imgspot_img

Cercetătorii chinezi au dezvoltat o platformă de cercetare pentru construirea „Soarelui artificial”

spot_img

Un generator liniar de plasmă a atins specificațiile de proiectare, făcând din China a doua țară din lume, după Țările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator de plasmă cu flux ridicat, a anunțat Institutul de Științe Fizice Hefei din cadrul Academiei Chineze de Științe, informează agenția de presă Xinhua.

Acest dispozitiv de ultimă generație reprezintă un instrument vital pentru dezvoltarea de materiale esențiale pentru ‘Soarele artificial’, o instalație de fuziune nucleară concepută pentru a furniza energie curată și durabilă.

Dispozitivul, denumit SWORD (Superconducting Plasma Wall Interaction Linear Device), are un design aerodinamic inspirat de Chixiao, o sabie legendară din China antică.

Acesta măsoară 15,5 metri în lungime și are o greutate de aproximativ 22,5 tone. Este capabil să genereze o cantitate extraordinară de 10 la puterea 24 particule pe metru pătrat pe secundă și poate funcționa în mod continuu timp de peste 24 de ore.

Un grup de experți condus de Ye Minyou, profesor la Universitatea de Știință și Tehnologie din China, a evaluat marți performanța SWORD, concluzionând că dispozitivul a îndeplinit specificațiile de proiectare.

Acest lucru permite testarea riguroasă a materialelor care intră în contact cu plasma, esențiale pentru dispozitivele de fuziune, care urmăresc să reproducă procesul de fuziune nucleară din Soare folosind substanțe abundente din apa de mare pentru a genera energie curată.

Începând cu jumătatea secolului al XX-lea, oamenii de știință din lumea întreagă s-au dedicat studiului dispozitivelor experimentale pentru a produce o fuziune nucleară controlată. Aceste dispozitive științifice de mari dimensiuni, cunoscute sub denumirea de ‘sori artificiali’, dispun de mecanisme de reacție de fuziune nucleară similare cu cele care se petrec în interiorul Soarelui.

Cu toate acestea, una dintre cele mai mari provocări în dezvoltarea lor constă în crearea unor materiale rezistente care să poată rezista bombardamentului intens de particule de plasmă asupra pereților reactoarelor.

‘Pentru ca ‘Soarele artificial’ să genereze electricitate în mod continuu pentru perioade îndelungate, este esențial să se dezvolte materiale capabile să reziste condițiilor extreme din reactor’, a declarat Zhou Haishan, cercetător la Institutul de Studii Avansate de Fizică cu Plasmă (ASIPP) din cadrul Institutului de Științe Fizice din Hefei. ‘Acest lucru necesită un mediu experimental extrem de avansat pentru testarea materialelor care intră în contact cu plasma’, a adăugat el.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Au început înscrierile la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral...

Fotbal, echipa naţională / Mircea Lucescu: „Am speranţa că vom reuşi să ne calificăm la Mondiale!”

Selecționerul echipei naționale a României, Mircea Lucescu, a declarat,...
spot_img

Au început înscrierile la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” din Constanța scoate la concurs, în total, 172 de locuri, pentru anul școlar...

Fotbal, echipa naţională / Mircea Lucescu: „Am speranţa că vom reuşi să ne calificăm la Mondiale!”

Selecționerul echipei naționale a României, Mircea Lucescu, a declarat, joi, într-o conferință de presă susținută înaintea partidei cu Bosnia-Herțegovina din debutul preliminariilor Cupei Mondiale...

Handbal masculin: CS Dinamo, Minaur şi CSM Bucureşti, calificate la turneul Final Four al Cupei României

CS Dinamo București, CS Minaur Baia Mare și CSM București s-au calificat, miercuri seara, la turneul Final Four al Cupei României la handbal masculin. CS...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.