spot_imgspot_img

Colecția de artă a omului politic Corneliu Vadim Tudor, scoasă la licitație, săptămâna viitoare

spot_img

O colecție de pictură ce a aparținut omului politic Corneliu Vadim Tudor va fi scoasă la licitație, marți, 25 aprilie, prin Casa de Licitații A10 by Artmark, în cadrul unei licitații mai largi dedicate Artei Românești Moderne și Contemporane. Cele câteva zeci de picturi românești, care conturează pasiunea colecționarului Corneliu Vadim Tudor pentru valorile tradiționale, sunt semnate de importanți artiști români, precum Gheorghe Petrașcu, Rudolf-Schweitzer Cumpăna, dar și Sorin Ilfoveanu. Mica colecție de pictură, de gust și atmosferă clasice, apare la aproximativ zece ani interval de la punerea în licitație, de către familie, în anii 2014-2015, a colecției acestuia de carte românească și artefacte istorice, dintre care unele au rămas în memoria pieței de artă, iar altele au intrat ulterior în expunerea muzeală.

Printre lucrările cu tematică tradițională din colecția Corneliu Vadim Tudor remarcăm un ulei de mari dimensiuni de Rudolf-Schweitzer Cumpăna, unul dintre autorii preferați ai colecționarului, intitulată „Odihnă la câmp”, înfățișând un țăran ostenit după munca câmpului, ce desface o legătură de ceapă, pregătind o masă simplă. Pictura are un preț de pornire de 1.800 de euro. O altă lucrare dragă colecționarului, în licitație, este acuarela „Casă țărănească”, semnată de maestrul Gheorghe Petrașcu, având un preț de pornire de 1.500 de euro.

Amintim faptul că, în 2015, a fost pusă în licitație prin Casa de Licitații A10 by Artmark colecția de cărți rare, manuscrise și autografe ce a aparținut lui Corneliu Vadim Tudor, adjudecată atunci cu peste 64.000 de euro. Între cele mai importante piese au fost: trei semnături olografe ale lui Napoleon Bonaparte, adjudecate pentru 7.000 de euro, precum și manuscrisul de călătorie al lui Badea Vasile (un continuator al lui Badea Cârțan), care conținea peste 100 de notații olografe ale autorităților vremii, adjudecat cu 5.000 de euro.

Alături de operele ce provin din colecția Corneliu Vadim Tudor, în cadrul mai larg al licitației tematice, sunt puse în vânzare și opere de artă din colecția istorică a inginerului arhitect Eugen Georgeacopol, precum „Crizanteme” de Kimon Loghi (preț de pornire 900 de euro); „Grădina cu bujori” de Marius Bunescu (preț de pornire 800 de euro); „Turci” de Iosif Iser (preț de pornire 700 de euro) ori „Natură statică cu Hermes și mărgele”, semnată de Aurel Bordenache (preț de pornire de 400 de euro).

În cadrul „Licitației de Artă Modernă și Contemporană, inclusiv o selecție din colecția familiei Corneliu Vadim Tudor” vor fi scoase la licitație peste 200 de opere de artă semnate de maeștrii picturii și sculpturii românești, la prețuri de pornire foarte accesibile, specifice rețetei democratice de stabilire a prețului prin licitație. Operele ce provin din cele două colecții istorice sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță și pot fi admirate până marți, 25 aprilie, în intervalul orar 10:00-20:00. „Licitația de Artă Modernă și Contemporană, inclusiv o selecție din colecția familiei Corneliu Vadim Tudor”, va avea loc marți, 25 aprilie, ora 19:00, în sala de licitații de la Palatul Cesianu-Racoviță, dar și online pe platforma Artmark Live 2.0.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Marcel Ciolacu: „Varianta Mircea Geoană nu a fost discutată în interiorul partidului până în acest moment”

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat,...

Salina Praid se redeschide, la o lună după ce şi-a sistat activitatea din cauza infiltraţiilor

Salina Praid se redeschide sâmbătă, 15 iunie, la o...
spot_img

Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film şi muzică veche, între 20 şi 29 iunie, la Ateneu

Cea de-a III-a ediţie a Athenaeum Summer Festival, un eveniment care include în program lucrări celebre de muzică clasică, jazz, muzică din filme, muzică...

Marcel Ciolacu: „Varianta Mircea Geoană nu a fost discutată în interiorul partidului până în acest moment”

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului Politic Naţional al PSD de la Sâmbăta de Sus, că, la...

Salina Praid se redeschide, la o lună după ce şi-a sistat activitatea din cauza infiltraţiilor

Salina Praid se redeschide sâmbătă, 15 iunie, la o lună după ce şi-a sistat activitatea de producţie şi de vizitare, din cauza infiltraţiilor şi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.