spot_imgspot_img

Contraamiral Valentin Iacoblev, carieră militară de patru decenii în serviciul Forțelor Navale Române

spot_img

Comandantul Comandamentului Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu”, contraamiral Valentin Iacoblev, a trecut în rezervă marți, 4 iulie, conform decretului semnat de Președintele României, după o perioadă de peste 40 de ani în care a îmbrăcat uniforma militară de marină, iar cu acest prilej a fost desfășurată o ceremonie militară în portul militar Constanța.

Contraamiralul Valentin Iacoblev a avut primul contact cu Marina Militară Română în anul 1981, atunci când a devenit elev al Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, pe care l-a absolvit în anul 1985, urmând ca, în anul 1989, la absolvirea Facultății de Navigație a Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân”, să fie avansat la gradul de locotenent.

După absolvirea Institutului de Marină, actuala Academie Navală „Mircea cel Bătrân”, a activat în calitate de comandant serviciu de luptă navigație, între anii 1989 și 1999, apoi a fost ofițer secund la dragoarele maritime 30 și 25, precum și la submarinul „Delfinul”, în anul 2001. În perioada 2001-2004, a comandat dragorul maritim 30, după care a fost numit comandant secund și, ulterior, comandant la fregata „Regina Maria”, între anii 2004 și 2012. În continuare, până în anul 2016, și-a desfășurat activitatea ca șef Secție Instrucție Forțe de Sprijin și șef Serviciu Prevenire și Protecție la Statul Major al Forțelor Navale.

De-a lungul carierei sale, și-a perfecționat pregătirea profesională prin absolvirea Facultății Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare, în anul 2001, după care a urmat Cursul multinațional de orientare a ofițerilor de stat major la Școala NATO de la Oberammergau din Germania și Seminarul privind limbajul operațional în domeniul maritim la Newport, în Statele Unite ale Americii, în anul 2002, Cursul postuniversitar de perfecționare în specializarea managementul resurselor de apărare pentru personalul de conducere din departamentul regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, în anul 2009, și Cursul postuniversitar de dezvoltare profesională continuă în conducere strategică din cadrul Școlii de studii postuniversitare a Facultății de Securitate și apărare de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, în anul 2014.

În perioada 1996-2011, a participat la numeroase operații, exerciții și misiuni internaționale, desfășurate în Marea Neagră, Marea Mediterană și Marea Baltică.

La data de 15 august 2016, a fost numit comandant al Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu”, la 30 noiembrie 2020 a fost promovat la comanda Comandamentului Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu”, iar, la 1 octombrie 2022, a preluat conducerea Comandamentului Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu”.

În semn de confirmare a rezultatelor obținute în activitatea profesională, a fost distins cu Semnul onorific „În serviciul Patriei”, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema Onoarea Armatei României și Emblema de Onoare a Forțelor Navale.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Aproape 8.000 de candidaţi au susţinut proba scrisă a examenului de definitivat

Aproape 8.000 de candidaţi au susţinut, miercuri, proba scrisă...

Cod galben de inundaţii în nouă bazine hidrografice şi pe râurile din Dobrogea, până vineri dimineaţa

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA)...

JO de la Paris 2024: Leontin Iliuță Nuțescu, de la CSM Constanța, vâslește pentru o medalie olimpică

Tânărul canotor Leontin Iliuță Nuțescu, de la CSM Constanța,...
spot_img

Aproape 8.000 de candidaţi au susţinut proba scrisă a examenului de definitivat

Aproape 8.000 de candidaţi au susţinut, miercuri, proba scrisă din cadrul examenului naţional de definitivare în învăţământ, cinci dintre aceştia fiind eliminaţi din cauza...

Cod galben de inundaţii în nouă bazine hidrografice şi pe râurile din Dobrogea, până vineri dimineaţa

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până vineri dimineaţa în nouă...

JO de la Paris 2024: Leontin Iliuță Nuțescu, de la CSM Constanța, vâslește pentru o medalie olimpică

Tânărul canotor Leontin Iliuță Nuțescu, de la CSM Constanța, face parte din Team Romania, fiind printre cei 45 de componenți ai lotului de canotaj,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.