Cota de recoltare a urşilor alocată judeţului Covasna a fost suplimentată în acest an cu încă şapte exemplare, prin relocarea din alte zone ale ţării, a declarat conducerea Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna.
Potrivit directorului instituţiei, Gheorghe Neagu, urşii s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani, numărul acestora fiind estimat la peste 2.000 de exemplare la nivelul judeţului Covasna.
Acesta a menţionat, totodată, că Ministerul Mediului stabilise iniţial o cotă de recoltare de 14 urşi la nivelul judeţului, dar recent a suplimentat numărul cu încă şapte.
„Acum e în derulare proiectul Ministerului Mediului pe specia urs, se face o numărătoare ştiinţifică. Oricum, numărul faţă de anul trecut a mai crescut, au fost observate ursoaice care au câte trei pui care au ieşit de la hibernat.
Recent s-a mai primit o derogare pentru şapte urşi în judeţul Covasna. S-a dat un ordin din 16 ianuarie, care a modificat Ordinul 723 şi s-au mai primit cote de urs la Băţani, Belin, Cernat, Ojdula, Turia, Zăbala. Au fost recoltaţi până acum patru şi au mai rămas trei, doi la Ojdula şi unul la Cernat. Deci, la nivel de ţară au rămas câţiva urşi nerecoltaţi, iar cotele au fost relocate judeţelor cu probleme şi aşa ne-au revenit şi nouă”, a declarat, pentru Agerpres, Gheorghe Neagu.
Acesta a mai spus că, numai anul trecut, animalele sălbatice protejate de lege, în special urşii, au provocat peste 200 de pagube în judeţul Covasna, cele mai afectate zone fiind Bacani, Întorsura Buzăului, Băţani, Baraolt şi Vâlcele.