Situaţie delicată la CSM Constanţa, unde sportivii şi antrenorii riscă să îşi petreacă sărbătorile de iarnă fără bani în buzunar. Gruparea de la malul mării nu stă deloc bine din punct de vedere financiar, iar între conducerea clubului şi primarul Constanţei, în condiţiile în care Primăria Constanţa este principalul finanţator, s-a iscat un conflict.
Directorul CSM Constanţa, Andrei Talpeş, susţine că actuala criză este provocată chiar de Primăria Constanţa, care nu a virat o subvenţie de la bugetul local, iar obiectivul ar fi nu performanţa, ci… mediocritatea!
„Îmi exprim surprinderea față de declarațiile domnului primar Vergil Chițac privind lipsa fondurilor la nivelul Clubului Sportiv Municipal Constanța, mai ales în contextul în care aceeași problemă este prezentă la nivelul Municipiului Constanța în sine sau la alte instituții subordonate acestuia.
Totodată, domnul primar a afirmat public că Municipiul Constanța se află într-o situație financiară precară, fiind „în faliment”. Această poziționare contradictorie – pe de o parte criticând presupusul management „prost” la nivelul CSM Constanța, iar pe de altă parte susținând un management impecabil la nivelul Primăriei Municipiului Constanța – este lipsită de consecvență și eronată.
În prezent, Clubul Sportiv Municipal Constanța are de încasat încă o subvenție de la bugetul local. Intervențiile publice ale domnului primar Vergil Chițac demonstrează o lipsă de interes pentru asigurarea funcționării optime a CSM Constanța, un club care deservește peste 1.100 de sportivi, dintre care peste 94% sunt copii și juniori, și tot peste 94% sunt constănțeni.
Anvergura clubului, dezvoltată prin efortul susținut al întregului personal al acestuia, reprezintă o realizare remarcabilă, care a fost sprijinită corespunzător până la încheierea procesului electoral local din această vară, clubului fiindu-i delegate, în trecut, inclusiv organizarea unor evenimente dorite a fi organizate la nivelul Municipiul Constanța. Aceste inițiative au consolidat reputația clubului ca fiind un pilon esențial în comunitate, atât din punct de vedere sportiv, cât și administrativ.
Am constatat cu regret că domnul primar nu este preocupat de susținerea performanței sportive, ci de susținerea mediocrității. Aceste declarații se situează în contradicție cu performanțele Clubului Sportiv Municipal Constanța care au permis până în prezent asocierea domnului primar cu performanța și excelența (astfel cum rezultă din postările sale social media prin care își exprima gratitudinea față de performanțele clubului) ori cu valorile care au stat la baza înființării și funcționării optime a acestui club până în vara anului 2024, precum și în contradicție cu amploarea activității acestuia – 22 de secții pe ramură de sport a căror aprobare a fost decisă de municipalitate, care nu pot fi desființate de pe o zi pe alta -, strategia și obiectivele de performanță stipulate în contractul de management al directorului Clubului Sportiv Municipal Constanța, toate acestea aprobate tot prin hotărâri de consiliu local.
Conducerea Clubului Sportiv Municipal Constanța nu poate și n-a putut accepta să-și îndemne sportivii, antrenorii și personalul să renunțe la antrenamente din cauza costurilor, să nu mai participe în condiții decente la competiții ori să se retragă din acestea sau să piardă deliberat meciuri. Oricum, schimbarea paradigmei la nivelul Municipiului Constanța în această privință, dacă s-ar fi prezentat astfel, ar fi trebuit comunicată din timp Clubului, iar nu abia într-un moment de criză, în al 13-lea ceas, ca tardivă justificare intempestivă.
Clubul Sportiv Municipal Constanța n-a putut afișa o lipsă de respect față de sportivii care muncesc zi de zi pentru performanță, față de antrenorii care își dedică întreaga carieră educației sportive și față de valorile care definesc sportul, indiferent dacă discutăm de cel de masă sau de cel de performanță. Atragem atenția că o astfel de abordare riscă să compromită complet nu doar rezultatele sportive ale Clubului, ci și încrederea sportivilor, familiilor acestora și a întregii comunități în capacitatea administrației locale de a sprijini performanța și excelența.
În realitate însă consider că, în lumina evenimentelor recente, singurul obiectiv pe termen scurt și mediu este demiterea mea, recenta intrare în dizgrațiile conducerii administrației publice locale din motive ce nu le înțeleg. Acest lucru este evidențiat și de inițiativa de constituire a unei noi comisii de evaluare a activității mele, printr-un proiect inclus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Consiliului Local al Municipiului Constanța din data de 13.12.2024. Aceasta este, de fapt, a doua astfel de tentativă, având în vedere că o comisie anterioară, constituită prin HCL nr. 285/2024, nu a emis un raport favorabil demiterii mele.
Subliniez că o astfel de inițiativă este nelegală, deoarece prevederile contractului de management a directorului Clubului Sportiv Municipal Constanța, aprobate prin HCL nr. 313/2022 – și deci ridicate la rangul de act normativ local – permit evaluarea activității doar la finalul mandatului, nu pe parcursul acestuia. În plus, și abrogarea unei comisii anterior constituite, care nu a emis concluziile favorabile unei astfel de măsuri, este la fel de nelegală.
Atrag atenția asupra acestor aspecte care pot afecta grav atât activitatea sportivă, cât și imaginea Municipiului Constanța, în special în relația cu cei peste 1.100 de sportivi și familiile lor, care depind de susținerea financiară și administrativă a CSM Constanța”, a transmis deirectorul CSM Constanţa, Andrei Talpeş.