spot_imgspot_img

Cum va arăta viitoarea bază lunară a NASA: Habitate gonflabile, panouri solare verticale, vehicule nepresurizate

spot_img

NASA doreşte să revină pe Lună, însă, de această dată, o va face în aşa fel încât astronauţii ei să rămână acolo pentru mai mult timp. Prin programul său Artemis, agenţia spaţială americană intenţionează ca oamenii să se instaleze şi să trăiască pentru prima dată pe un alt corp ceresc decât Pământul, informează AFP.

Însă construcţia unei baze lunare nu este deloc o chestiune simplă. Ea presupune electricitate, vehicule şi spaţii de locuit, însă industria spaţială americană lucrează deja la dezvoltarea tehnologiilor necesare.

Pentru expediţiile ştiinţifice ale astronauţilor săi, NASA le-a cerut firmelor din industria aerospaţială să construiască un vehicul nepresurizat (deschis) pentru două persoane, care să fie disponibil în 2028.

Spre deosebire de vehiculele din misiunile Apollo, acesta va trebui, de asemenea, să poată să funcţioneze în mod autonom, pentru misiuni desfăşurate fără astronauţi. Acest lucru înseamnă că viitorul rover nepresurizat trebuie să supravieţuiască nopţilor lunare, care pot să dureze două săptămâni, cu o temperatură ce coboară până la aproximativ -170 de grade Celsius.

Numeroase companii s-au lansat în această cursă. Lockheed Martin profită de expertiza grupului General Motors în domeniul vehiculelor electrice de tip 4×4.

Dynetics, filiala gigantului Leidos, s-a asociat cu Nascar, organizatorul curselor de automobile din Statele Unite.

În final, astronauţii vor avea nevoie şi de o „casă”.

NASA a atribuit un contract de 57,2 milioane de dolari companiei texane ICON, specializată în imprimarea 3D, pentru a dezvolta tehnologia necesară construirii pe Lună de drumuri, piste de asolizare şi spaţii de locuit. Solul lunar va fi utilizat ca material de construcţie.

Alte companii, precum Lockheed Martin, dezvoltă concepte de habitate gonflabile.

La interior se vor afla camere de locuit, bucătărie, instrumente ştiinţifice. În plus, întregul concept este mobil.

Pe termen foarte lung, scopul proiectului Artemis este acela de a pregăti misiuni spre zone mai îndepărtate ale spaţiului. Şi de a transforma baza lunară în bază marţiană.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Transfer: FC Farul l-a cedat pe Constantin Grameni la Rapid Bucureşti

Cluburile FC Farul Constanța și Rapid București au ajuns...

MApN: Fragmente de dronă de provenienţă rusă, detectate în proximitatea localităţii Periprava

Fragmente de dronă de provenienţă rusă au fost detectate,...
spot_img

Salbă de medalii pentru şahiştii de la CSM Constanţa la Naţionalele pe echipe de copii şi juniori de la Mamaia

La Campionatele Naţionale de şah pe echipe de copii şi juniori de la Mamaia, la categoria Fete 10 ani, CSM Constanța a devenit vicecampioană...

Transfer: FC Farul l-a cedat pe Constantin Grameni la Rapid Bucureşti

Cluburile FC Farul Constanța și Rapid București au ajuns la un acord privind transferul internaționalului U21 Constantin Grameni la formația din Giuleşti. În vârstă de...

MApN: Fragmente de dronă de provenienţă rusă, detectate în proximitatea localităţii Periprava

Fragmente de dronă de provenienţă rusă au fost detectate, luni, 9 septembrie, de către specialişti, în proximitatea localităţii Periprava, transmite Ministerul Apărării Naţionale (MApN). "Echipe...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.