spot_imgspot_img

Dezamăgire pentru Ariane 6, abandonată de Eumetsat în favoarea SpaceX

spot_img

Eumetsat, operatorul de sateliţi meteorologici europeni, a anulat lansarea satelitului său MTG-S1 cu ajutorul rachetei Ariane 6 şi a ales ca acesta să fie plasat în spaţiu de compania americană SpaceX, o dezamăgire pentru lansatorul european cu mai puţin de două săptămâni înaintea zborului său inaugural, a raportat cotidianul francez Le Monde.

Contactaţi de AFP, reprezentanţii Eumetsat nu au răspuns deocamdată solicitării de a face declaraţii pe această temă, la fel ca şi reprezentanţii Arianespace, compania însărcinată cu exploatarea şi comercializarea rachetei Ariane 6.

Potrivit Le Monde, comitetul executiv al Eumetsat a cerut consiliului de administraţie, care reprezintă interesele celor 30 de ţări membre, să aleagă racheta Falcon 9 dezvoltată de SpaceX, anulând contractul semnat cu Arianespace în urmă cu patru ani.

Satelitul MTG-S ar fi trebuit să fie lansat cu ocazia celui de-al treilea zbor al rachetei Ariane 6, programat la începutul anului 2025. Motivele care au determinat compania Eumetsat să schimbe racheta lansatoare şi să aleagă racheta americană nu au fost precizate.

Ariane 6 urmează să efectueze pe 9 iulie zborul său inaugural după o lansare de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză, după o întârziere de patru ani.

Reacţionând pe LinkedIn, Philippe Baptiste, CEO-ul CNES, agenţia spaţială franceză, a deplâns „o schimbare brutală, deoarece acel zbor trebuia să aibă loc în curând” şi „o zi foarte dezamăgitoare pentru Europa spaţială”.

„Aştept cu nerăbdare să înţeleg motivele care au putut să determine Eumetsat să ia o astfel de decizie, în condiţiile în care toate marile ţări europene din sectorul spaţial, precum şi Comisia Europeană, fac apeluri pentru lansarea sateliţilor europeni cu lansatoare europene”, a afirmat el.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Neuralink speră să realizeze mai multe implanturi cerebrale până la sfârşitul anului

Elon Musk şi-a exprimat speranţa ca start-up-ul său Neuralink...

Social-democraţii europeni nu vor sprijini realegerea Ursulei von der Leyen dacă ea se înţelege cu extrema dreaptă

Preşedinta grupului social-democrat (S&D) din Parlamentul European, Iratxe García...
spot_img

Copiii Școlii de dans Vogue au terminat cu un spectacol de zile mari cantonamentul de la Mangalia

Un frumos și energic grup alcătuit din 41 de copii de la Școala de dans Vogue din Ploiești, condus de Irina Ciobanu, a luat...

Neuralink speră să realizeze mai multe implanturi cerebrale până la sfârşitul anului

Elon Musk şi-a exprimat speranţa ca start-up-ul său Neuralink să monteze implantul său cerebral îmbunătăţit mai multor persoane, până la sfârşitul anului, după ce...

Social-democraţii europeni nu vor sprijini realegerea Ursulei von der Leyen dacă ea se înţelege cu extrema dreaptă

Preşedinta grupului social-democrat (S&D) din Parlamentul European, Iratxe García Pérez, i-a amintit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că socialiştii europeni nu o...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.