spot_img

Directorul ESA promite o transformare a sectorului spaţial european

spot_img

Directorul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), Josef Aschbacher, a promis, într-un interviu acordat agenţiei AFP, „o transformare a sectorului spaţial în Europa” în anii care vor urma.

ESA se va sprijini mai mult pe industria de profil, care va deveni un veritabil „partener”, a precizat Josef Aschbacher, cu ocazia unei importante reuniuni anuale a reprezentanţilor industriei spaţiale în oraşul american Colorado Springs.

Aceasta este şi strategia adoptată de NASA, ce prevede, de exemplu, trimiterea astronauţilor pe staţii spaţiale comerciale private, după ce Staţia Spaţială Internaţională (ISS) îşi va încheia funcţionarea.

Marile strategii ale Europei în domeniul spaţiului vor trebui să fie discutate în cadrul unui al doilea summit spaţial european, ce urmează să aibă loc în noiembrie la Sevilla.

Întrebat despre momentul în care vor fi cunoscute mai multe informaţii despre viitoarea viziune a Europei în sectorul spaţial, directorul ESA a răspuns astfel: „Aproape de summitul spaţial de la sfârşitul anului, cred că vom avea o imagine mai clară despre ambiţiile Europei pentru următorul deceniu. Sunt decizii pe care trebuie să le pregătim astăzi, pentru a putea să le realizăm. Se lucrează mult acum în Europa. Eu pregătesc scenarii pentru ca politicienii să poată să ia decizii. Va depinde de ei”.

Josef Aschbacher a vorbit şi despre aceste scenarii: „Va fi o abordare progresivă. Desigur, primul pas constă în a transporta încărcături pe orbita terestră joasă, pentru staţiile comerciale – deoarece ISS va fi retrasă din funcţiune până la sfârşitul deceniului. Trebuie să avem o prezenţă europeană viitoare pe orbita joasă pentru a continua cercetările ştiinţifice. Al doilea punct este să transportăm astronauţi pe orbita joasă”.

„Următorul pas este Luna. Mai întâi încărcături spre şi dinspre Lună, apoi şi astronauţi. Apoi există şi o perspectivă pe termen lung, spre Marte, dar este mai îndepărtată. Pentru aceste diferite scenarii, vom dezvolta arhitecturi. Ce înseamnă misiunea, ce echipament, ce cost… este însă sigur că va fi o abordare destul de diferită în raport cu cea de astăzi. Va fi o transformare a sectorului spaţial în Europa, pe care o observăm deja de aici, din Statele Unite”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a avut...

Şahiştii de la CSM Constanţa, rezultate excelente la Campionatul Judeţean

Șahiștii de la CSM Constanţa au avut o participare...

Va suna ceasul, cât de curând, în cazul centrelor educaţionale. Modificări iminente de legislaţie

Un grup de lucru interministerial va analiza şi completa...
spot_img

Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a avut o discuţie aplicată privind iniţierea demersurilor oficiale pentru înscrierea fostelor închisori comuniste - Sighet, Piteşti,...

Şahiştii de la CSM Constanţa, rezultate excelente la Campionatul Judeţean

Șahiștii de la CSM Constanţa au avut o participare de excepție la Campionatul Județean. Competiția desfășurată în perioada 17-18 februarie, la Năvodari, a reunit...

Va suna ceasul, cât de curând, în cazul centrelor educaţionale. Modificări iminente de legislaţie

Un grup de lucru interministerial va analiza şi completa legislaţia privind organizarea, funcţionarea şi monitorizarea centrelor în care se desfăşoară activităţi cu copii şi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.