spot_imgspot_img

Elevi din Varna, premiaţi într-o competiţie internaţională pentru proiectul unui aeroport spaţial

spot_img

Elevi din Varna au primit un premiu special în cadrul unei competiţii pentru designul unui oraş spaţial, organizată de USA National Space Society şi NASA. Ei au concurat alături de 27.000 de elevi din 19 ţări, care au propus peste 4.500 de concepte.

Proiectul a fost prezentat de elevul Martin Alatov de la Liceul Ioan Exarh din Varna în cadrul unei sesiuni a Space and Law Youth Academy, organizată de Curtea de Apel din Varna şi de Planetariumul Şcolii Navale Postuniversitare (din Varna n.r.). La proiect au lucrat 7 elevi, colegii de proiect ai lui Martin Alatov provenind de la Liceul de Matematică din Varna şi respectiv un elev care trăieşte în California.

Martin Alatov crede că ideea lor este revoluţionară pentru că pune bazele unui aeroport spaţial. Acest proiect nu este legat doar de colonizarea spaţiului, ci şi de dezvoltarea turismului şi a unor industrii cu totul noi, a susţinut elevul. Oferă o certitudine că nu vom dispărea ca specie şi că vom putea merge în altă parte, dacă ceva se va întâmpla aici, a adăugat Alatov. Însă, acest proiect va fi fezabil abia peste 100 de ani, a recunoscut tânărul.

El este de părere că există unele aspecte interesante ale colonizării lui Venus şi că peste un mileniu omenirea va stăpâni condiţiile de acolo, după ce va rezolva problema devierii razelor solare şi pe cea a gazelor toxice.

Alatov a explicat că intervenţia legii spaţiului şi noţiunea că spaţiul aparţine tuturor, nu doar anumitor ţări sau corporaţii, au făcut acest proiect să fie atrăgător. Comisiile care au evoluat propunerile au apreciat mesajul lor că suntem toţi uniţi şi egali în spaţiu, a mai precizat el.

Elevii au inventat şi o „monedă spaţială” care este complet digitală şi nu este legată de monedele naţionale, fiind dependentă de resursele din spaţiu dar independentă faţă de inflaţie, a subliniat Alatov. Ar fi dificil să impui sancţiuni şi embargouri asupra unei astfel de monede pentru că va fi susţinută de resurse precum platina, aurul, nichel şi cupru.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Marcel Ciolacu: „Varianta Mircea Geoană nu a fost discutată în interiorul partidului până în acest moment”

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat,...

Salina Praid se redeschide, la o lună după ce şi-a sistat activitatea din cauza infiltraţiilor

Salina Praid se redeschide sâmbătă, 15 iunie, la o...
spot_img

Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film şi muzică veche, între 20 şi 29 iunie, la Ateneu

Cea de-a III-a ediţie a Athenaeum Summer Festival, un eveniment care include în program lucrări celebre de muzică clasică, jazz, muzică din filme, muzică...

Marcel Ciolacu: „Varianta Mircea Geoană nu a fost discutată în interiorul partidului până în acest moment”

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului Politic Naţional al PSD de la Sâmbăta de Sus, că, la...

Salina Praid se redeschide, la o lună după ce şi-a sistat activitatea din cauza infiltraţiilor

Salina Praid se redeschide sâmbătă, 15 iunie, la o lună după ce şi-a sistat activitatea de producţie şi de vizitare, din cauza infiltraţiilor şi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.