spot_imgspot_img

Emmanuel Macron pledează pentru o apărare comună mai puternică a Europei

spot_img

Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că ‘ar putea să moară’, se află ‘în situaţie de încercuire’ şi riscă să fie lăsată în urmă de competiţia cu celelalte mari puteri, el prezentând în acelaşi timp viziunea unei Uniuni care să nu fie vasalul Statelor Unite şi să se afirme pe scena internaţională la orizontul lui 2030, transmie agenţia AFP.

‘Trebuie să fim lucizi astăzi cu privire la faptul că Europa noastră poate muri’, a declarat el într-un discurs despre viitorul Uniunii Europene, la Universitatea Sorbona, considerat a fi intrarea sa în campanie pentru alegerile europarlamentare, înaintea cărora partidul prezidenţial este cotat de sondaje mult în urma Adunării Naţionale (RN, extrema dreaptă).

‘Aceasta depinde numai şi numai de alegerile noastre, dar aceste alegeri trebuie făcute acum’, pentru că ‘la orizontul viitorului deceniu (…) riscul este imens de a fi fragilizaţi, chiar marginalizaţi’, a afirmat el în faţa a 500 de invitaţi, printre care ambasadorii celorlalte 26 de state ale UE, studenţi, cercetători şi întreg guvernul francez.

Macron a vorbit despre o Europă ‘în situaţie de încercuire’ în faţa marilor puteri şi a considerat că valorile ‘democraţiei liberale’ europene sunt ‘din ce în ce mai criticate şi contestate’.

‘Riscul este ca Europa să cunoască un declin şi începem să vedem deja acest lucru în ciuda tuturor eforturilor noastre’, a avertizat el, pledând pentru o ‘Europă puternică’, care ‘se face respectată’, ‘îşi asigură securitatea’ şi îşi recâştigă ‘autonomia strategică’.

Într-un context geopolitic complicat de războiul din Ucraina, Macron a cerut UE să îşi întărească apărarea în cadrul NATO, evocând în trecere posibilitatea dotării cu un scut antirachetă.

El a anunţat că va invita toate statele UE să construiască un ‘concept strategic’ de ‘apărare europeană credibilă’, a chemat Uniunea să îşi întărească industria de apărare şi a pledat pentru un ‘împrumut european’ – subiect tabu mai ales în Germania – pentru investiţii în armament.

‘Nu există apărare fără o industrie de apărare. Avem decenii de sub-investiţii. Trebuie să producem mai mult, mai rapid şi trebuie să producem ca europeni’, a pledat el. UE ‘trebuie să arate că nu este niciodată un vasal al Statelor Unite şi că ştie cum să vorbească cu toate celelalte regiuni ale lumii’, a adăugat el.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

spot_img

Dansatorii de la Challenge Arts au făcut la Mangalia repetiția generală înainte de participarea la Campionatul Mondial

Pentru al treilea an consecutiv, componenții școlii de dans Challenge Arts din București au ales Hotelul Laguna din Mangalia drept cartier general pentru stagiul...

Carol Popa și Raul Petre, de la CSM Constanța, medalie de argint cu Team Romania la Cupa Europeană de la Chișinău

Medalie de argint pentru Team I România la Cupa Europeană de Juniori de la Chișinău, cu doi triatloniști de la CSM Constanța în componență!...

Copiii Școlii de dans Vogue au terminat cu un spectacol de zile mari cantonamentul de la Mangalia

Un frumos și energic grup alcătuit din 41 de copii de la Școala de dans Vogue din Ploiești, condus de Irina Ciobanu, a luat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.