spot_imgspot_img

Epava ultimei nave a exploratorului Ernest Shackleton, descoperită în Atlanticul de Nord

spot_img

Epava ultimei nave a celebrului explorator polar britanic Ernest Shackleton, la bordul căreia acesta a murit pe când se îndrepta spre Antarctica, a fost găsită în largul provinciei canadiene Newfoundland şi Labrador, a anunţat un grup de cercetători, potrivit AFP.

Aflată la o adâncime de 390 de metri, Quest este ”o navă foarte importantă din punct de vedere istoric”, a declarat John Geiger, director general al Societăţii geografice regale din Canada, organizatoarea expediţiei.

Ernest Shackletona a intrat în legenda expediţiilor polare graţie călătoriei epopeice pe care a întreprins-o alături de 27 de camarazi, pe jos şi în barcă, după naufragiul vasului său, Endurance, în apele îngheţate ale Antarcticii în 1915.

Timp de mai multe luni, echipajul a supravieţuit pe banchiză, iar apoi pe o insulă îngheţată din Antarctica. Membrii echipajului au fost salvaţi graţie periplului îndrăzneţ al lui Shackleton, care a plecat într-o barcă, însoţit de câţiva camarazi, pentru a căuta ajutor.

Descoperirea epavei Quest marchează ”unul din ultimele capitole din istoria extraordinară a lui Sir Ernest Shackleton”, a precizat John Geiger, cu prilejul unei conferinţe de presă, adăugând că ambarcaţiunea cu pânze şi aburi a fost găsită duminică, cu ajutorul unui sonar.

”Epava corespunde informaţiilor pe care le deţinem despre naufragiu şi se află în locul potrivit, acolo unde nu se mai află alte epave de acest tip. Acest lucru ne permite, aşadar, să afirmăm cu toată încrederea că este cu adevărat vorba despre Quest”, a explicat David Mearns, căutător de epave şi membru al expediţiei.

În imaginile captate de sonar, nava părea în mare parte intactă, aşezată vertical, pe chilă. Unul din cele două catarge este rupt şi se odihneşte pe fundul mării.

La şapte ani după naufragiul vasului Endurance, pe 5 ianuarie 1922, exploratorul Ernest Shackleton a decedat la 47 de ani în urma unei crize cardiace pe când se afla la bordul navei Quest, ancorată în largul insulei Georgia de Sud, în Atlanticul de Sud. Exploratorul britanic pornise în cea de-a patra sa expediţie.

Nava Quest a fost apoi utilizată pentru alte expediţii, pentru operaţiuni de salvare în Arctica, precum şi de marina canadiană în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Vasul s-a scufundat în 1962, avariat de gheţari, în largul coastelor Newfoundland. Toţi membrii echipajului său norvegian au supravieţuit naufragiului.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

spot_img

Dansatorii de la Challenge Arts au făcut la Mangalia repetiția generală înainte de participarea la Campionatul Mondial

Pentru al treilea an consecutiv, componenții școlii de dans Challenge Arts din București au ales Hotelul Laguna din Mangalia drept cartier general pentru stagiul...

Carol Popa și Raul Petre, de la CSM Constanța, medalie de argint cu Team Romania la Cupa Europeană de la Chișinău

Medalie de argint pentru Team I România la Cupa Europeană de Juniori de la Chișinău, cu doi triatloniști de la CSM Constanța în componență!...

Copiii Școlii de dans Vogue au terminat cu un spectacol de zile mari cantonamentul de la Mangalia

Un frumos și energic grup alcătuit din 41 de copii de la Școala de dans Vogue din Ploiești, condus de Irina Ciobanu, a luat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.