spot_imgspot_img

Eurodeputaţii îi cer şefei Comisiei Europene să revoce numirea lui Markus Pieper şi să reia procedura

spot_img

Eurodeputaţii au cerut joi Comisiei Europene să renunţe la recrutarea controversată a unui eurodeputat conservator german pentru un post înalt remunerat, din cauza suspiciunilor de favoritism care o vizează pe preşedinta Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Ei au aprobat cu majoritate de voturi un amendament care face apel la anularea numirii şi la lansarea unei noi proceduri. Votul nu este unul constrângător, dar o slăbeşte politic pe Ursula von der Leyen, candidatul cap de listă al conservatorilor din Partidul Popular European, cu două luni înainte de alegerile europene.

Amendamentul a fost adoptat de Parlamentul European reunit în sesiune la Bruxelles cu 382 de voturi pentru, 144 împotrivă şi 80 de abţineri.

„Mare majoritate pentru amendamentul nostru”, şi-a exprimat satisfacţia pe X autorul amendamentului, eurodeputatul ecologist german Daniel Freund.

Chestiunea priveşte nominalizarea la sfârşitul lui ianuarie a unui emisar pentru IMM-uri. Postul a fost atribuit eurodeputatului german din PPE Markus Pieper, la câteva săptămâni după congresul PPE de la Bucureşti de la începutul lui martie, când formaţiunea paneuropeană a susţinut candidatura Ursulei von der Leyen pentru un al doilea mandat.

PPE a încercat să contracareze acest vot depunând un amendament care susţine nominalizarea şi pe şefa Comisiei Europene, dar eurodeputaţii l-au respins.

Markus Pieper a semnat contractul duminică, 31 martie, şi urmează să-şi preia atribuţiile pe 16 aprilie, pentru un mandat de patru ani. Postul de grad 15, unul dintre cele mai înalte din ierarhia europeană, urmează să-i aducă o remuneraţie de 18.430 de euro pe lună, potrivit grilei oficiale.

Cu puţin timp după vot, Comisia Europeană a reafirmat prin intermediul purtătorului său de cuvânt Eric Mamer că a „respectat procedurile” şi a confirmat că Pieper îşi va prelua atribuţiile de săptămâna viitoare.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, precum şi trei comisari, francezul Thierry Breton, italianul Paolo Gentiloni şi luxemburghezul Nicolas Schmit, au cerut o discuţie în cadrul colegiului celor 27 de comisari, punând sub semnul întrebării „transparenţa şi imparţialitatea” procedurii de numire a lui Pieper.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Neuralink speră să realizeze mai multe implanturi cerebrale până la sfârşitul anului

Elon Musk şi-a exprimat speranţa ca start-up-ul său Neuralink...

Social-democraţii europeni nu vor sprijini realegerea Ursulei von der Leyen dacă ea se înţelege cu extrema dreaptă

Preşedinta grupului social-democrat (S&D) din Parlamentul European, Iratxe García...
spot_img

Copiii Școlii de dans Vogue au terminat cu un spectacol de zile mari cantonamentul de la Mangalia

Un frumos și energic grup alcătuit din 41 de copii de la Școala de dans Vogue din Ploiești, condus de Irina Ciobanu, a luat...

Neuralink speră să realizeze mai multe implanturi cerebrale până la sfârşitul anului

Elon Musk şi-a exprimat speranţa ca start-up-ul său Neuralink să monteze implantul său cerebral îmbunătăţit mai multor persoane, până la sfârşitul anului, după ce...

Social-democraţii europeni nu vor sprijini realegerea Ursulei von der Leyen dacă ea se înţelege cu extrema dreaptă

Preşedinta grupului social-democrat (S&D) din Parlamentul European, Iratxe García Pérez, i-a amintit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că socialiştii europeni nu o...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.