spot_imgspot_img

Exerciţiul naţional „Valahia”, privind simularea unui accident nuclear la Cernavodă, între 3 şi 5 octombrie

spot_img

Exerciţiul naţional „Valahia 2023”, privind simularea unui accident sever la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă, se desfăşoară în perioada 3-5 octombrie, populaţia fiind atenţionată să nu se panicheze pentru că nu este o situaţie de urgenţă reală.

„Va avea loc exerciţiul naţional privind producerea unei urgenţe nucleare/radiologice „Valahia 2023″, care va simula un scenariu de accident sever la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă. Având în vedere faptul că la exerciţiu deplasarea forţelor se va face exact ca la intervenţie, cu semnale acustice şi luminoase, anunţăm şi rugăm populaţia să nu se panicheze, nu este o situaţie de urgenţă reală”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”.

Exerciţiul, care se va desfăşura timp de 8 ore în fiecare zi, în intervalul orar 9,00 – 17,00, face pare din proiectul Norway Grants – „Îmbunătăţirea securităţii şi siguranţei nucleare în România – Creşterea rezilienţei la dezastre şi a pregătirii pentru răspunsul la evenimente nucleare şi radiologice”, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian.

Scopul general al exerciţiului constă în verificarea şi integrarea planurilor şi procedurilor de răspuns la urgenţe nucleare în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă în conformitate cu Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică (PNRSUNR), precum şi antrenarea structurilor de răspuns şi integrarea asistenţei internaţionale în răspunsul naţional.

„Exerciţiul naţional Valahia 2023 reprezintă o oportunitate pentru îmbunătăţirea capacităţii de răspuns a unor situaţii de urgenţă nucleară şi radiologică improbabile, astfel asigurând protecţia populaţiei, a mediului înconjurător şi a proprietăţii”, se mai spune în comunicat.

Exerciţiul este organizat de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU)/ Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN)/CNE Cernavodă, precum şi cu alte organizaţii naţionale implicate în răspunsul la urgenţă, cu suportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA) şi al Autorităţii pentru Radioprotecţie din Norvegia (DSA).

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

spot_img

Dansatorii de la Challenge Arts au făcut la Mangalia repetiția generală înainte de participarea la Campionatul Mondial

Pentru al treilea an consecutiv, componenții școlii de dans Challenge Arts din București au ales Hotelul Laguna din Mangalia drept cartier general pentru stagiul...

Carol Popa și Raul Petre, de la CSM Constanța, medalie de argint cu Team Romania la Cupa Europeană de la Chișinău

Medalie de argint pentru Team I România la Cupa Europeană de Juniori de la Chișinău, cu doi triatloniști de la CSM Constanța în componență!...

Copiii Școlii de dans Vogue au terminat cu un spectacol de zile mari cantonamentul de la Mangalia

Un frumos și energic grup alcătuit din 41 de copii de la Școala de dans Vogue din Ploiești, condus de Irina Ciobanu, a luat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.