spot_img

Exerciţiul naţional „Valahia”, privind simularea unui accident nuclear la Cernavodă, între 3 şi 5 octombrie

spot_img

Exerciţiul naţional „Valahia 2023”, privind simularea unui accident sever la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă, se desfăşoară în perioada 3-5 octombrie, populaţia fiind atenţionată să nu se panicheze pentru că nu este o situaţie de urgenţă reală.

„Va avea loc exerciţiul naţional privind producerea unei urgenţe nucleare/radiologice „Valahia 2023″, care va simula un scenariu de accident sever la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă. Având în vedere faptul că la exerciţiu deplasarea forţelor se va face exact ca la intervenţie, cu semnale acustice şi luminoase, anunţăm şi rugăm populaţia să nu se panicheze, nu este o situaţie de urgenţă reală”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”.

Exerciţiul, care se va desfăşura timp de 8 ore în fiecare zi, în intervalul orar 9,00 – 17,00, face pare din proiectul Norway Grants – „Îmbunătăţirea securităţii şi siguranţei nucleare în România – Creşterea rezilienţei la dezastre şi a pregătirii pentru răspunsul la evenimente nucleare şi radiologice”, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian.

Scopul general al exerciţiului constă în verificarea şi integrarea planurilor şi procedurilor de răspuns la urgenţe nucleare în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă în conformitate cu Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică (PNRSUNR), precum şi antrenarea structurilor de răspuns şi integrarea asistenţei internaţionale în răspunsul naţional.

„Exerciţiul naţional Valahia 2023 reprezintă o oportunitate pentru îmbunătăţirea capacităţii de răspuns a unor situaţii de urgenţă nucleară şi radiologică improbabile, astfel asigurând protecţia populaţiei, a mediului înconjurător şi a proprietăţii”, se mai spune în comunicat.

Exerciţiul este organizat de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU)/ Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN)/CNE Cernavodă, precum şi cu alte organizaţii naţionale implicate în răspunsul la urgenţă, cu suportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA) şi al Autorităţii pentru Radioprotecţie din Norvegia (DSA).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a avut...

Şahiştii de la CSM Constanţa, rezultate excelente la Campionatul Judeţean

Șahiștii de la CSM Constanţa au avut o participare...

Va suna ceasul, cât de curând, în cazul centrelor educaţionale. Modificări iminente de legislaţie

Un grup de lucru interministerial va analiza şi completa...
spot_img

Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a avut o discuţie aplicată privind iniţierea demersurilor oficiale pentru înscrierea fostelor închisori comuniste - Sighet, Piteşti,...

Şahiştii de la CSM Constanţa, rezultate excelente la Campionatul Judeţean

Șahiștii de la CSM Constanţa au avut o participare de excepție la Campionatul Județean. Competiția desfășurată în perioada 17-18 februarie, la Năvodari, a reunit...

Va suna ceasul, cât de curând, în cazul centrelor educaţionale. Modificări iminente de legislaţie

Un grup de lucru interministerial va analiza şi completa legislaţia privind organizarea, funcţionarea şi monitorizarea centrelor în care se desfăşoară activităţi cu copii şi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.