Finalizarea celor trei proiecte de decolmatare a unor canale din Deltă este principala realizare a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în anul 2023, în opinia guvernatorului Rezervaţiei, Bogdan Bulete.
Cele trei proiecte au fost finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, au vizat curăţarea a circa 153 de kilometri de canale, au avut un buget total estimat de peste 62 de milioane de lei şi au început în urmă cu aproape doi ani.
„Unul din principalele reproşuri la adresa Administraţiei Deltei este că nu se implică în activitatea de decolmatare, ceea ce e uşor neadevărat pentru că de-a lungul timpului am insistat şi vom insista pentru decolmatare, activitate necesară pentru echilibrul ecologic al Deltei”, a declarat, pentru AGERPRES, guvernatorul Bulete.
El a subliniat importanţa unui sistem care să le ofere specialiştilor date despre evoluţia naturală a cursurilor din apă, astfel încât autorităţile să nu mai fie nevoite să revină periodic cu lucrări de decolmatare în aceleaşi zone.
„Avem nevoie de modelul hidrologic al Deltei. În cadrul proiectului privind revizuirea Planului de management al Rezervaţiei, a fost achiziţionat un soft pentru a vedea cum se desfăşoară evoluţia corpurilor de apă. Este imperios necesară, pentru că în regimul precedent îndiguirea Deltei, evacuarea apei din anumite zone pentru a crea suprafeţe agricole au dus la situaţia de acum şi au schimbat realitatea naturală a Deltei, modificând şi direcţia cursului de apă, dar mai ales zonele unde apa şi sedimentele se puteau desfăşura, astfel încât să creeze noi teritorii şi nu să colmateze zonele deja existente”, a mai spus guvernatorul Rezervaţiei, Bogdan Bulete.