spot_imgspot_img

Forţa Dreptei: Ordonanţa de comasare a alegerilor ajunge la Curtea Constituţională

spot_img

Forţa Dreptei (FD) a obţinut sesizarea Curţii Constituţionale asupra Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2024, prin care a fost decisă comasarea alegerilor locale cu europarlamentare, în urma contestaţiei depuse la ICCJ privind componenţa Biroului Electoral Central, informează miercuri Forţa Dreptei.

Demersul FD a venit după refuzul Avocatului Poporului de a da curs, „fără niciun fel de temei”, cererii formulate de liderii alianţei Dreapta Unită, precizează FD într-un comunicat transmis AGERPRES.

„Solicităm preşedintelui Curţii Constituţionale stabilirea unui termen de judecată cu celeritate, ţinând cont de imperativul clarificării calendarului electoral aflat în desfăşurare. Admiterea sesizării de neconstituţionalitate a Forţa Dreptei de către CCR va duce la organizarea alegerilor locale la termen, ţinând cont de durata mandatului aleşilor locali, la finalul lunii septembrie a acestui an. Sesizarea de neconstituţionalitate este întemeiată pe aspecte indubitabile referitoare la încălcarea legii fundamentale şi a jurisprudenţei consolidate a Curţii Constituţionale în materie electorală şi a rigorilor pe care trebuie să le îndeplinească ordonanţele de urgenţă”, potrivit sursei citate.

În comunicat se afirmă că analiza de la nivelul CCR, „oricât de partizană ar fi intereselor politice ale actualului Guvern”, nu poate să ocolească aspectele „flagrant neconstituţionale” ale ordonanţei de urgenţă, întrucât printr-o astfel de decizie judecătorii Curţii Constituţionale „ar anula efectiv” rolul instituţional al acestui organism fundamental într-o democraţie şi într-un stat de drept.

FD solicită, de asemenea, Avocatului Poporului să înainteze, la rândul său, sesizarea de neconstituţionalitate în baza motivaţiilor puse la dispoziţie de partidele din alianţa Dreapta Unită.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

spot_img

Dansatorii de la Challenge Arts au făcut la Mangalia repetiția generală înainte de participarea la Campionatul Mondial

Pentru al treilea an consecutiv, componenții școlii de dans Challenge Arts din București au ales Hotelul Laguna din Mangalia drept cartier general pentru stagiul...

Carol Popa și Raul Petre, de la CSM Constanța, medalie de argint cu Team Romania la Cupa Europeană de la Chișinău

Medalie de argint pentru Team I România la Cupa Europeană de Juniori de la Chișinău, cu doi triatloniști de la CSM Constanța în componență!...

Copiii Școlii de dans Vogue au terminat cu un spectacol de zile mari cantonamentul de la Mangalia

Un frumos și energic grup alcătuit din 41 de copii de la Școala de dans Vogue din Ploiești, condus de Irina Ciobanu, a luat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.