spot_img

Giganţi din industria noilor tehnologii promit o inteligenţă artificială „mai etică”

spot_img

Opt companii din domeniul tehnologiei, printre care gigantul IT american Microsoft, au semnat o cartă pentru a „construi o inteligenţă artificială mai etică”, la un forum mondial organizat de UNESCO în Slovenia, informează AFP.

După adoptarea, în noiembrie 2021, de către peste 50 de ţări a primelor reguli mondiale privind inteligenţa artificială (AI), „facem un nou pas important prin obţinerea aceluiaşi angajament concret din partea marilor companii”, a declarat Audrey Azoulay, directoarea generală a UNESCO, citată într-un comunicat de presă publicat de această organizaţie din cadrul ONU.

O astfel de alianţă este „esenţială dacă dorim să dezvoltăm o inteligenţă artificială care să servească binelui comun”, a adăugat ea.

Pe lângă Microsoft, printre ceilalţi semnatari se numără LG AI Research – centrul de cercetare al conglomeratului sud-coreean LG, grupul chinez Lenovo, compania de carduri bancare Mastercard, grupul american de software Salesforce şi operatorul spaniol de telecomunicaţii Telefonica.

Prin acest document, toţi semnatarii se angajează „să îşi asume pe deplin rolul lor în ceea ce priveşte protecţia drepturilor omului în timpul proiectării, dezvoltării, achiziţionării, vânzării şi utilizării AI”.

În mod concret, companiile vor trebui să pună în aplicare „proceduri de verificare” pentru a evalua riscurile şi a corecta „efectele dăunătoare ale inteligenţei artificiale într-un interval de timp rezonabil”.

Acordul a fost semnat la centrul de congrese din Kranj, în apropiere de capitala slovenă Ljubljana, unde se desfăşoară cel de-al doilea Forum mondial UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) pe această temă.

Anunţul vine la doar câteva zile după ce statele membre ale Uniunii Europene au dat undă verde unei legislaţii globale revoluţionare de reglementare a AI, după negocieri intense privind echilibrul dintre inovaţie şi siguranţă.

Apariţia, la sfârşitul anului 2022, a ChatGPT, dezvoltat de start-up-ul californian OpenAI, capabil să scrie eseuri, poezii şi traduceri în câteva secunde, şi a altor sisteme capabile să creeze sunete sau imagini, a dezvăluit publicului larg imensul potenţial al AI. Dar există şi o serie de riscuri: difuzarea de fotografii false, care par extrem de autentice, care avertizează asupra pericolului de manipulare a opiniei publice.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a avut...

Şahiştii de la CSM Constanţa, rezultate excelente la Campionatul Judeţean

Șahiștii de la CSM Constanţa au avut o participare...

Va suna ceasul, cât de curând, în cazul centrelor educaţionale. Modificări iminente de legislaţie

Un grup de lucru interministerial va analiza şi completa...
spot_img

Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a avut o discuţie aplicată privind iniţierea demersurilor oficiale pentru înscrierea fostelor închisori comuniste - Sighet, Piteşti,...

Şahiştii de la CSM Constanţa, rezultate excelente la Campionatul Judeţean

Șahiștii de la CSM Constanţa au avut o participare de excepție la Campionatul Județean. Competiția desfășurată în perioada 17-18 februarie, la Năvodari, a reunit...

Va suna ceasul, cât de curând, în cazul centrelor educaţionale. Modificări iminente de legislaţie

Un grup de lucru interministerial va analiza şi completa legislaţia privind organizarea, funcţionarea şi monitorizarea centrelor în care se desfăşoară activităţi cu copii şi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.