spot_imgspot_img

Grupul chinez Baidu a lansat un robot conversaţional propriu, care evită subiectele sensibile

spot_img

Gigantul chinez al internetului Baidu a lansat propriul robot conversaţional Ernie Bot, care reprezintă răspunsul companiei asiatice la programul american ChatGPT, dar care are particularitatea de a eluda orice întrebare despre subiectele sensibile, precum Partidul Comunist Chinez şi evenimentele din Piaţa Tiananmen, informează AFP.

Lansarea pe piaţă a noului robot conversaţional reprezintă o etapă majoră pentru dorinţa Chinei de a deveni până în 2030 unul dintre liderii mondiali din sectorul inteligenţei artificiale, dar în cadrul unui control strict al informaţiei online practicat de către autorităţi.

Baidu a trebuit să solicite o autorizare înainte de lansarea robotului său conversaţional.

Alte companii chineze care lucrează în sectorul inteligenţei artificiale au primit şi ele autorizaţii din partea autorităţilor centrale, precum grupul Sensetime, cotat la Bursa din Hong Kong, care a deschis deja înscrierile pentru utilizarea robotului său SenseChat, în timp ce Baichuan Intelligent Technology şi Zhipu AI au anunţat că roboţii lor online sunt de acum operaţionali pe internet.

„Suntem încântaţi să vă anunţăm că Ernie Bot este de acum pe deplin disponibil pentru marele public, începând din 31 august”, a anunţat grupul Baidu într-un comunicat.

Acest software, ce poate fi descărcat din magazinele de aplicaţii online şi de pe site-ul oficial al grupului chinez, vizează în principal piaţa chineză într-o primă etapă. El funcţionează în principal în mandarină, dar „înţelege” şi întrebările care îi sunt adresate în engleză.

„Pe lângă Ernie Bot, Baidu se pregăteşte să lanseze o serie de noi aplicaţii bazate pe inteligenţa artificială care le vor permite utilizatorilor să experimenteze pe deplin cele patru capacităţi fundamentale ale inteligenţei artificiale generative: înţelegere, producere, raţionament şi memorie”, a adăugat compania chineză.

Testat joi dimineaţă de AFP, software-ul Ernie Bot a răspuns cu uşurinţă la întrebări simple, precum „Care este capitala Chinei?” şi „Aveţi pasiuni?”.

Dar, atunci când a fost chestionat despre subiecte mai sensibile, precum reprimarea violentă a manifestanţilor pro-democraţie din Piaţa Tiananmen din Beijing în 1989, Ernie Bot a părut mai puţin inspirat. „Să schimbăm subiectul şi să începem din nou”, a anunţat el, înainte să redirecţioneze utilizatorul spre pagina principală.

Întrebat despre actualul Dalai Lama – care critică deschis guvernul chinez şi care trăieşte în exil -, robotul conversaţional chinez l-a oferit jurnaliştilor de la AFP o serie de informaţii despre un Dalai Lama care trăia în secolul al XVII-lea.

Cât despre întrebarea ce viza averea preşedintelui Xi Jinping – un alt subiect tabu în China -, Ernie Bot a oferit un răspuns destul de vag despre salariile reprezentanţilor guvernamentali.

„Este Taiwan o ţară independentă?” a generat un răspuns deloc suprinzător, în contextul în care Beijingul revendică această insulă şi susţine că ea face parte din teritoriul naţional chinez: „Taiwan este o regiune administrativă de nivel provincial a Republicii Populare Chineze, nu este o ţară”. „Să vorbim despre altceva”, a adăugat imediat Ernie Bot.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

spot_img

Dansatorii de la Challenge Arts au făcut la Mangalia repetiția generală înainte de participarea la Campionatul Mondial

Pentru al treilea an consecutiv, componenții școlii de dans Challenge Arts din București au ales Hotelul Laguna din Mangalia drept cartier general pentru stagiul...

Carol Popa și Raul Petre, de la CSM Constanța, medalie de argint cu Team Romania la Cupa Europeană de la Chișinău

Medalie de argint pentru Team I România la Cupa Europeană de Juniori de la Chișinău, cu doi triatloniști de la CSM Constanța în componență!...

Copiii Școlii de dans Vogue au terminat cu un spectacol de zile mari cantonamentul de la Mangalia

Un frumos și energic grup alcătuit din 41 de copii de la Școala de dans Vogue din Ploiești, condus de Irina Ciobanu, a luat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.