spot_imgspot_img

Grupul chinez Baidu a lansat un robot conversaţional propriu, care evită subiectele sensibile

spot_img

Gigantul chinez al internetului Baidu a lansat propriul robot conversaţional Ernie Bot, care reprezintă răspunsul companiei asiatice la programul american ChatGPT, dar care are particularitatea de a eluda orice întrebare despre subiectele sensibile, precum Partidul Comunist Chinez şi evenimentele din Piaţa Tiananmen, informează AFP.

Lansarea pe piaţă a noului robot conversaţional reprezintă o etapă majoră pentru dorinţa Chinei de a deveni până în 2030 unul dintre liderii mondiali din sectorul inteligenţei artificiale, dar în cadrul unui control strict al informaţiei online practicat de către autorităţi.

Baidu a trebuit să solicite o autorizare înainte de lansarea robotului său conversaţional.

Alte companii chineze care lucrează în sectorul inteligenţei artificiale au primit şi ele autorizaţii din partea autorităţilor centrale, precum grupul Sensetime, cotat la Bursa din Hong Kong, care a deschis deja înscrierile pentru utilizarea robotului său SenseChat, în timp ce Baichuan Intelligent Technology şi Zhipu AI au anunţat că roboţii lor online sunt de acum operaţionali pe internet.

„Suntem încântaţi să vă anunţăm că Ernie Bot este de acum pe deplin disponibil pentru marele public, începând din 31 august”, a anunţat grupul Baidu într-un comunicat.

Acest software, ce poate fi descărcat din magazinele de aplicaţii online şi de pe site-ul oficial al grupului chinez, vizează în principal piaţa chineză într-o primă etapă. El funcţionează în principal în mandarină, dar „înţelege” şi întrebările care îi sunt adresate în engleză.

„Pe lângă Ernie Bot, Baidu se pregăteşte să lanseze o serie de noi aplicaţii bazate pe inteligenţa artificială care le vor permite utilizatorilor să experimenteze pe deplin cele patru capacităţi fundamentale ale inteligenţei artificiale generative: înţelegere, producere, raţionament şi memorie”, a adăugat compania chineză.

Testat joi dimineaţă de AFP, software-ul Ernie Bot a răspuns cu uşurinţă la întrebări simple, precum „Care este capitala Chinei?” şi „Aveţi pasiuni?”.

Dar, atunci când a fost chestionat despre subiecte mai sensibile, precum reprimarea violentă a manifestanţilor pro-democraţie din Piaţa Tiananmen din Beijing în 1989, Ernie Bot a părut mai puţin inspirat. „Să schimbăm subiectul şi să începem din nou”, a anunţat el, înainte să redirecţioneze utilizatorul spre pagina principală.

Întrebat despre actualul Dalai Lama – care critică deschis guvernul chinez şi care trăieşte în exil -, robotul conversaţional chinez l-a oferit jurnaliştilor de la AFP o serie de informaţii despre un Dalai Lama care trăia în secolul al XVII-lea.

Cât despre întrebarea ce viza averea preşedintelui Xi Jinping – un alt subiect tabu în China -, Ernie Bot a oferit un răspuns destul de vag despre salariile reprezentanţilor guvernamentali.

„Este Taiwan o ţară independentă?” a generat un răspuns deloc suprinzător, în contextul în care Beijingul revendică această insulă şi susţine că ea face parte din teritoriul naţional chinez: „Taiwan este o regiune administrativă de nivel provincial a Republicii Populare Chineze, nu este o ţară”. „Să vorbim despre altceva”, a adăugat imediat Ernie Bot.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Sindicalişti: Tema principală a protestului nostru o reprezintă fiscalitatea în România. Suportăm cele mai mari biruri!

Sindicaliştii care protestează, luni, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de...

Soluții realiste în programul electoral al lui Claudiu-Iorga Palaz, candidat DREAPTA UNITĂ pentru CJC

Claudiu-Iorga Palaz, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru funcția de...

Să vină victoriile! Week-end plin de evenimente pentru sportivii de la CSM Constanţa

Este încă o săptămână plină pentru sportivii de la...
spot_img
spot_img

Sindicalişti: Tema principală a protestului nostru o reprezintă fiscalitatea în România. Suportăm cele mai mari biruri!

Sindicaliştii care protestează, luni, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de taxarea ridicată pe muncă, vor pleca în marş, în jurul orei 12:00, către Ministerul Economiei,...

Soluții realiste în programul electoral al lui Claudiu-Iorga Palaz, candidat DREAPTA UNITĂ pentru CJC

Claudiu-Iorga Palaz, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, a lansat programul electoral pe care îl propune pentru alegerile...

Să vină victoriile! Week-end plin de evenimente pentru sportivii de la CSM Constanţa

Este încă o săptămână plină pentru sportivii de la CSM Constanţa, angrenați în lupta pentru medalii în competițiile interne și internaționale! Baschet seniori Baschetbaliștii de la...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.