China va impune o „inspecţie de securitate” la nivelul programelor de inteligenţă artificială, într-o perioadă marcată de frenezia giganţilor internetului din această ţară de a dezvolta programe de tipul ChatGPT, informează AFP.
Performanţele robotului conversaţional american ChatGPT, lansat în octombrie 2022 şi capabil să formuleze în doar câteva secunde răspunsuri detaliate într-o gamă variată de subiecte, sunt urmărite cu mare interes în China.
Interfaţa software-ului american nu este accesibilă în ţara asiatică, însă ChatGPT face obiectul a nenumărate articole şi discuţii pe reţelele de socializare, iar giganţii locali din industria noilor tehnologii se întrec în a dezvolta programe echivalente în China.
Motorul de căutare Baidu a fost unul dintre primele grupuri chineze care s-au poziţionat pe această nişă, fiind urmat la scurt timp de „campionul” internetului şi jocurilor video Tencent şi de Alibaba, un pionier al comerţului electronic.
În plină euforie faţă de inteligenţa artificială denumită generativă, China doreşte însă să reglementeze această tehnologie.
Înaintea oricărei lansări pe piaţă, produsele care funcţionează pe bază de inteligenţă artificială generativă vor trebui „să solicite o inspecţie de securitate”, potrivit unui proiect de reglementare publicat marţi de Administraţia chineză pentru spaţiul cibernetic.
Agenţia chineză, care şi-a prezentat proiectul pentru dezbateri publice înaintea adoptării sale, nu a precizat momentul în care reglementarea va intra în vigoare.