spot_img

Jandarm constănțean, coautor la o descoperirea arheologică importantă

spot_img

În după-amiaza zilei de 20 ianuarie, plutonier adjutant George Bobîrnac, jandarm în cadrul Inspectoratului Județean Constanța, a fost sunat de către cumnatul său, care l-a anunțat că a descoperit ceva important în zona satului Ciobănița (județul Constanța), în spatele carierei de piatră.

Cei doi sunt pasionați de arheologie și istorie, făcând frecvent împreună prospecțiuni arheologice, ambii fiind autorizați în acest sens de către Serviciul Investigații Criminale din cadrul poliţiei. Până în acest moment, cei doi au mai descoperit doar mici obiecte istorice, monede, brățări, inele, care au fost toate predate autorităților.

De data aceasta, Bobîrnac și-a dat seama că este vorba despre ceva important, fiind vorba despre un vas de lut plin cu monede. I-a spus cumnatului său să nu mai sape în jurul vasului, pentru a nu-l deteriora. Cunoscând foarte bine legislația în domeniu, Bobîrnac a încercat să contacteze autoritățile, dar nu a răspuns nimeni. După mai multe încercări nereușite, a apelat numărul unic de urgențe 112, specificând că nu este o urgenţă, dar dorește să ia legătura cu Poliția Mereni, deoarece au descoperit ceva important. Doamna de la dispecerat i-a făcut legătura cu Poliția Constanța, care ulterior i-a făcut legătura cu Poliția Topraisar.

La fața locului s-au prezentat un echipaj de la Poliția Topraisar, un echipaj de la Serviciul Investigații Criminale, un echipaj de la Poliția Patrimoniu și doi lucrători de la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța.

Specialiștii au sigilat vasul, care a fost identificat ca fiind de proveniență getică, din secolul III d.Hr. (în vas, la suprafață au fost identificate monede romane din anul 270) într-un sac de hârtie și l-au transportat la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, urmând ca miercuri, 25 ianuarie, să fie inventariat și să se întocmească procesul verbal cu obiectele din interior.

În urma cercetărilor efectuate de către polițiști, s-a stabilit faptul că bărbații care au făcut descoperirea sunt deținători de detectoare de metale autorizați, iar zona unde a fost făcută descoperirea nu este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice și nici în Repertoriul Arheologic Național, fiind incidente prevederile art. 2, alin. 1, lit. g) și ale art. 10 din O.G. 43/2000 Rep. privind regimul descoperirilor arheologice întâmplătoare.

George Bobîrnac a documentat toate momentele descoperirii vasului, fiind cel care și-a dat seama de importanța descoperirii și cel care s-a asigurat că este urmat procesul legal pentru o asemenea descoperire.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a avut...

Şahiştii de la CSM Constanţa, rezultate excelente la Campionatul Judeţean

Șahiștii de la CSM Constanţa au avut o participare...

Va suna ceasul, cât de curând, în cazul centrelor educaţionale. Modificări iminente de legislaţie

Un grup de lucru interministerial va analiza şi completa...
spot_img

Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a avut o discuţie aplicată privind iniţierea demersurilor oficiale pentru înscrierea fostelor închisori comuniste - Sighet, Piteşti,...

Şahiştii de la CSM Constanţa, rezultate excelente la Campionatul Judeţean

Șahiștii de la CSM Constanţa au avut o participare de excepție la Campionatul Județean. Competiția desfășurată în perioada 17-18 februarie, la Năvodari, a reunit...

Va suna ceasul, cât de curând, în cazul centrelor educaţionale. Modificări iminente de legislaţie

Un grup de lucru interministerial va analiza şi completa legislaţia privind organizarea, funcţionarea şi monitorizarea centrelor în care se desfăşoară activităţi cu copii şi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.