Mai mulţi producători din industria alimentară vor depune la Comisia Europeană documentaţia pentru înregistrarea Babicului de Buzău ca produs cu denumire şi indicaţie geografică protejată.
Potrivit acestora, demersul similar va acorda o protecţie Babicului de Buzău, înregistrarea produsului bucurându-se de protecţie împotriva oricărei utilizări abuzive sau imitări.
La nivelul judeţului Buzău există, potrivit Direcţiei Agricole, un singur produs care se bucură de protecţie din punct de vedere al denumiri şi indicaţiei geografice, şi anume Cârnaţii de Pleşcoi, produşi în localitatea Pleşcoi din comuna Berca.
„Pe industria alimentară avem 8 agenţi economici cu 33 de produse atestate tradiţionale, Cârnaţii de Pleşcoi, Covrigii de Buzău, pastramă, babic, la reţete consacrate avem doi agenţi economici cu trei produse atestate pe procesare şi industrializare, iar produse cu indicaţie geografică protejată de Uniunea Europeană avem Cârnaţii de Pleşcoi care au fost printre primele produse la nivel naţional cu această indicaţie”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.
Pentru ca produsele tradiţionale să poată beneficia de protecţie, trebuie să existe o asociere de producători care să depună documentaţia necesară. În cazul Babicului sau Ghiudemului de Buzău, Florea spune că producătorii nu s-ar fi înţeles pentru un astfel de demers.