spot_imgspot_img

Mari emoţii! Peste 33.600 de candidaţi, la sesiunea a doua a examenului de bacalaureat

spot_img

Peste 33.600 de candidaţi s-au înscris în vederea susţinerii examenului naţional de Bacalaureat în a doua sesiune organizată în acest an, care va începe joi cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Sunt candidaţi care urmează să susţină toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare, doar pe cele nepromovate.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, în zilele de joi şi vineri va avea lor proba de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine vineri proba de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.

Pe 12 august este programată evaluarea competenţelor digitale, iar în zilele de 13 şi 14 august evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Conform datelor furnizate de Inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, peste 22.000 de candidaţi provin din promoţia anului 2024, iar peste 11.500 din promoţiile anterioare.

„Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ). În situaţiile în care această condiţie nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli”, a explicat Ministerul Educaţiei.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanţă cu grilele naţionale sau europene. Aşadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins.

În aceeaşi manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

„Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate”, a subliniat ministerul.

În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Probele scrise din sesiunea august 2024 se vor desfăşura după următorul calendar:

19 august – Limba şi literatura română – proba E.a);

20 august – Proba obligatorie a profilului – proba E.c);

21 august – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d);

22 august – Limba şi literatura maternă – proba E.b).

Primele rezultate vor fi afişate în data de 26 august (până la ora 12,00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12,00 – 18,00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 august.

Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de Bacalaureat dacă îndeplineşte, simultan, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise, a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea şi a obţinut, în final, cel puţin media 6.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Revelion 2025 în Piaţa Ovidiu din Constanţa, cu Mandinga, spectacol cu lasere şi focuri de artificii

Primăria Constanţa invită oamenii să petreacă Revelionul 2025 în...

Handbal: Juniorii IV ai CSM-ului Constanţa, victorii pe linie în primul turneu al Campionatului Naţional

Victorii pe linie pentru handbaliştii juniori IV ai CSM-ului...

FC Farul şi FC Hermannstadt au terminat la egalitate partida din Cupa României

FC Farul a încheiat la egalitate, scor 1-1 (0-0),...
spot_img

Revelion 2025 în Piaţa Ovidiu din Constanţa, cu Mandinga, spectacol cu lasere şi focuri de artificii

Primăria Constanţa invită oamenii să petreacă Revelionul 2025 în Piaţa Ovidiu, când Mandinga va încălzi atmosfera printr-un spectacol electrizant, iar la miezul nopţii vor...

Handbal: Juniorii IV ai CSM-ului Constanţa, victorii pe linie în primul turneu al Campionatului Naţional

Victorii pe linie pentru handbaliştii juniori IV ai CSM-ului Constanţa în cadrul primului turneu al Campionatului Național. Prezenți la Medgidia, la primul turneu, băieții antrenați...

FC Farul şi FC Hermannstadt au terminat la egalitate partida din Cupa României

FC Farul a încheiat la egalitate, scor 1-1 (0-0), și al doilea meci din Grupa C a Cupei României la fotbal, disputat la Sibiu,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.