România trebuie să devină nu numai o piaţă, ci şi un hub comercial pentru investitorii coreeni, iar aceştia trebuie să aibă în vedere faptul că este o ţară membră a Uniunii Europene şi NATO, având o poziţie geografică privilegiată, a declarat, marţi, 7 februarie, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).
„CCIR apreciază foarte mult relaţia pe care o are cu omologii coreeni, în misiunile noastre economice pe care le-am întreprins în această ţară am învăţat foarte multe despre cum putem îmbunătăţi relaţia economică dintre cele două state.
În ceea ce priveşte consumatorul român, putem spune, uitându-ne peste cifrele de la import, că există o adevărată dependenţă faţă de produsele coreene. Din păcate, acestea nu sunt fabricate în România, ci în alt state din Uniunea Europeană. România are mare nevoie de deschiderea unor linii de producţie în ţară, lucru pentru care CCIR militează constant de mai mulţi ani.
Evident, investitorii coreeni trebuie să aibă în vedere şi faptul că România este o ţară aparţinând UE şi NATO, având o poziţie geografică privilegiată. Toate mărfurile care vin din Coreea pe cale navală trec prin Canalul Suez, iar de aici până în Portul Constanţa sunt numai trei zile şi jumătate de navigaţie, faţă de 11 zile cât ar dura până să intre în Portul Rotterdam, ceea ce înseamnă în final costuri mai reduse.
România trebuie să devină nu numai o piaţă, ci şi un hub comercial pentru investitorii coreeni”, a spus Mihai Daraban la Sesiunea de Afaceri România – Republica Coreea, ce a avut loc la sediul CCIR.
Ambasadorul Republicii Coreea în România, RIM Kap-soo, a afirmat că evenimentul are ca scop materializarea vizitelor oficiale întreprinse anul trecut de către reprezentanţii Guvernului României în Republica Coreea şi a subliniat că piaţa din România are un potenţial de dezvoltare foarte mare.