Aflat pe vârful unui deal ce domină împrejurimile, monumentul triumfal a avut rolul de a aminti constant puterea Romei. Ridicat din ordinul împăratului Traian, monumentul a fost destinat sa celebreze victoria romanilor impotriva dacilor si a aliatilor lor, sarmati si suebi, in razboiul din 101-102 p.Chr. Marcand un moment din istoria Daciei, al războaielor daco-romane, monumentul este de mare importanta istorica atat pentru cultura nationala.
Se considera in mod unanim ca autorul monumentului de la Adamclisi a fost celebrul arhitect și inginer grec Apollodor din Damasc, care a proiectat și condus toate construcțiile legiunilor romane din acea epocă.
Monumentul, în varianta în care a fost reconstituit de către arheologi, sub conducerea reputatului istoric Adrian Rădulescu, în anul 1977, este alcătuit dintr-un soclu cilindric, care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiș conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică suprastructura hexagonală. La partea superioară se află trofeul bifacial, înalt de 10 metri înfățișând o armură cu patru scuturi cilindrice. La baza trofeului se află două grupuri statuare care conțin fiecare reprezentarea trupurilor a trei captivi.
Înălțimea monumentului împreună cu trofeul este aproximativ egală cu diametrul bazei și anume circa 40 m. Monumentul-trofeu e inspirat după mausoleul lui Augustus.
M.S.