spot_imgspot_img

NASA dezvăluie o casă ce va fi utilizată într-un experiment pentru a simula viaţa pe Marte

spot_img

O casă, aparent banală, prezentată de agenţia spaţială americană NASA, va găzdui, începând din iunie, patru persoane care vor sta închise în ea timp de peste un an pentru a simula viaţa pe planeta Marte, relatează agenţia AFP.

Habitatul, denumit Mars Dune Alpha, este situat la centrul de cercetare al agenţiei spaţiale americane din Houston, Texas.

Cei care vor locui în el vor ajuta la pregătirea unei viitoare misiuni pe „planeta roşie”. Măsurându-le performanţele şi capacităţile cognitive, NASA va înţelege mai bine „resursele” ce trebuie prevăzute pentru această călătorie ambiţioasă, a explicat Grace Douglas, responsabilă în cadrul programului CHAPEA, care supraveghează acest experiment.

Un lucru esenţial, a precizat ea, având în vedere „limitările de masă foarte stricte” ale încărcăturilor ce pot fi trimise în aceste misiuni.

Casa de 160 de metri pătraţi include o fermă verticală pentru cultivarea salatelor, o cameră dedicată procedurilor medicale, o zonă de relaxare şi posturi de lucru.

O trapă duce către o reconstrucţie a mediului marţian. Pe nisipul roşu se află o staţie meteo, un dispozitiv pentru fabricarea cărămizilor, o mică seră şi o bandă de alergare pe care aşa-zişii astronauţi vor merge suspendaţi de curele pentru a simula gravitaţia mai mică de pe planetă. „Nu-i putem pune să meargă în cerc timp de şase ore”, a spus zâmbind Suzanne Bell, responsabilă de programul „Laboratorul de sănătate comportamentală şi performanţă” al NASA.

Potrivit lui Bell, dispozitivul va reproduce efortul necesar activităţii fizice pe Marte, dar şi situaţii de colectare de probe, de culegere de informaţii sau chiar de construcţie.

Nu se cunosc deocamdată numele „prizonierilor” voluntari, însă se ştie că echipa nu va fi formată din astronauţi. Ei vor fi supuşi regulat unor factori de stres, cum ar fi restricţii de apă sau diverse defecţiuni.

Agenţia spaţială pregăteşte o călătorie dus-întors pe Marte, însă data de plecare nu este deocamdată stabilită. Această călătorie, care ar dura câţiva ani, ar putea avea loc la sfârşitul anilor 2030, potrivit şefului NASA, Bill Nelson.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Marcel Ciolacu: „Varianta Mircea Geoană nu a fost discutată în interiorul partidului până în acest moment”

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat,...

Salina Praid se redeschide, la o lună după ce şi-a sistat activitatea din cauza infiltraţiilor

Salina Praid se redeschide sâmbătă, 15 iunie, la o...
spot_img

Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film şi muzică veche, între 20 şi 29 iunie, la Ateneu

Cea de-a III-a ediţie a Athenaeum Summer Festival, un eveniment care include în program lucrări celebre de muzică clasică, jazz, muzică din filme, muzică...

Marcel Ciolacu: „Varianta Mircea Geoană nu a fost discutată în interiorul partidului până în acest moment”

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului Politic Naţional al PSD de la Sâmbăta de Sus, că, la...

Salina Praid se redeschide, la o lună după ce şi-a sistat activitatea din cauza infiltraţiilor

Salina Praid se redeschide sâmbătă, 15 iunie, la o lună după ce şi-a sistat activitatea de producţie şi de vizitare, din cauza infiltraţiilor şi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.