spot_img

NASA dezvăluie o casă ce va fi utilizată într-un experiment pentru a simula viaţa pe Marte

spot_img

O casă, aparent banală, prezentată de agenţia spaţială americană NASA, va găzdui, începând din iunie, patru persoane care vor sta închise în ea timp de peste un an pentru a simula viaţa pe planeta Marte, relatează agenţia AFP.

Habitatul, denumit Mars Dune Alpha, este situat la centrul de cercetare al agenţiei spaţiale americane din Houston, Texas.

Cei care vor locui în el vor ajuta la pregătirea unei viitoare misiuni pe „planeta roşie”. Măsurându-le performanţele şi capacităţile cognitive, NASA va înţelege mai bine „resursele” ce trebuie prevăzute pentru această călătorie ambiţioasă, a explicat Grace Douglas, responsabilă în cadrul programului CHAPEA, care supraveghează acest experiment.

Un lucru esenţial, a precizat ea, având în vedere „limitările de masă foarte stricte” ale încărcăturilor ce pot fi trimise în aceste misiuni.

Casa de 160 de metri pătraţi include o fermă verticală pentru cultivarea salatelor, o cameră dedicată procedurilor medicale, o zonă de relaxare şi posturi de lucru.

O trapă duce către o reconstrucţie a mediului marţian. Pe nisipul roşu se află o staţie meteo, un dispozitiv pentru fabricarea cărămizilor, o mică seră şi o bandă de alergare pe care aşa-zişii astronauţi vor merge suspendaţi de curele pentru a simula gravitaţia mai mică de pe planetă. „Nu-i putem pune să meargă în cerc timp de şase ore”, a spus zâmbind Suzanne Bell, responsabilă de programul „Laboratorul de sănătate comportamentală şi performanţă” al NASA.

Potrivit lui Bell, dispozitivul va reproduce efortul necesar activităţii fizice pe Marte, dar şi situaţii de colectare de probe, de culegere de informaţii sau chiar de construcţie.

Nu se cunosc deocamdată numele „prizonierilor” voluntari, însă se ştie că echipa nu va fi formată din astronauţi. Ei vor fi supuşi regulat unor factori de stres, cum ar fi restricţii de apă sau diverse defecţiuni.

Agenţia spaţială pregăteşte o călătorie dus-întors pe Marte, însă data de plecare nu este deocamdată stabilită. Această călătorie, care ar dura câţiva ani, ar putea avea loc la sfârşitul anilor 2030, potrivit şefului NASA, Bill Nelson.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Să vină punctele, să curgă victoriile! Week-end incendiar pentru echipele CSM-ului Constanţa

O nouă săptămână plină, cu meciuri importante pentru echipele...

România va merge cu şapte sportive la Campionatele Mondiale de atletism indoor de la Glasgow

România va fi reprezentată de şapte sportive la ediţia...

Monobobul tricolor! Andreea Grecu ia startul la Campionatele Mondiale de la Winterberg

O nouă provocare pentru lotul naţional feminin de bob...
spot_img

Să vină punctele, să curgă victoriile! Week-end incendiar pentru echipele CSM-ului Constanţa

O nouă săptămână plină, cu meciuri importante pentru echipele de volei, baschet, handbal și rugby ale CSM Constanţa, în ligile naționale, dar și în...

România va merge cu şapte sportive la Campionatele Mondiale de atletism indoor de la Glasgow

România va fi reprezentată de şapte sportive la ediţia 2024 a Campionatelor Mondiale indoor de atletism de la Glasgow, în perioada 1-3 martie, competiţie...

Monobobul tricolor! Andreea Grecu ia startul la Campionatele Mondiale de la Winterberg

O nouă provocare pentru lotul naţional feminin de bob al României. După ce a cucerit medalia de bronz la Cupa Mondială de la Altenberg,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.