spot_imgspot_img

O specie care trebuie protejată! Începe prohibiţia pescuitului la scrumbie, în Delta Dunării

spot_img

Prohibiţia pescuitului în scop comercial, familial şi recreativ al scrumbiei de Dunăre începe duminică, în Delta Dunării, specia de peşte apreciată pentru calităţile gustative urcând în această perioadă pe fluviu pentru a se reproduce.

În aceste condiţii, capturarea exemplarelor de scrumbie va fi interzisă în perioada 31 martie – 9 aprilie, pe Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, precum şi în perioada 5-19 aprilie, între Ceatal Chilia şi Vadul Oii.

De altfel, sâmbătă, 9 aprilie, începe prohibiţia generală a pescuitului în România, conform Ordinului nr. 561/2023/11/2024 aprobat de Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului, activitatea comercială şi recreativă urmând să fie reluată în bazinele naturale pe data de 8 iunie, cu excepţiile amintite în actul normativ menţionat.

Perioada de prohibiţie a pescuitului se stabileşte în funcţie de perioada de reproducere a resursei acvatice, aşa încât aceasta să fie protejată, în vederea unei exploatări durabile.

Scrumbia este una dintre cele mai importante specii pentru pescuitul industrial în arealul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi una din puţinele specii migratoare din Dunăre. Ea se capturează în cantităţi mici în Marea Neagră, ponderea deţinând-o pescuitul în Dunăre care se desfăşoară în timpul migraţiei, cu stabilirea unor intervale de prohibiţie.

Specia este una dintre cele mai apreciate pentru calităţile gustative. În ciuda musculaturii dorsale cu oase mărunte, carnea are un gust deosebit de fin şi un procent ridicat de grăsimi. Se mănâncă în stare proaspătă, prăjită, saramură sau grătar, cât şi sărată şi afumată, marinată şi, mai rar, în ulei.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Aproape 8.000 de candidaţi au susţinut proba scrisă a examenului de definitivat

Aproape 8.000 de candidaţi au susţinut, miercuri, proba scrisă...

Cod galben de inundaţii în nouă bazine hidrografice şi pe râurile din Dobrogea, până vineri dimineaţa

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA)...

JO de la Paris 2024: Leontin Iliuță Nuțescu, de la CSM Constanța, vâslește pentru o medalie olimpică

Tânărul canotor Leontin Iliuță Nuțescu, de la CSM Constanța,...
spot_img

Aproape 8.000 de candidaţi au susţinut proba scrisă a examenului de definitivat

Aproape 8.000 de candidaţi au susţinut, miercuri, proba scrisă din cadrul examenului naţional de definitivare în învăţământ, cinci dintre aceştia fiind eliminaţi din cauza...

Cod galben de inundaţii în nouă bazine hidrografice şi pe râurile din Dobrogea, până vineri dimineaţa

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până vineri dimineaţa în nouă...

JO de la Paris 2024: Leontin Iliuță Nuțescu, de la CSM Constanța, vâslește pentru o medalie olimpică

Tânărul canotor Leontin Iliuță Nuțescu, de la CSM Constanța, face parte din Team Romania, fiind printre cei 45 de componenți ai lotului de canotaj,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.