spot_imgspot_img

Olimpism: Cea de a 53-a sesiune a Adunării Generale a EOC a început la Palatul Parlamentului

spot_img

Spiritul Olimpic a pătruns în fiecare colț din impozanta Sală IC Brătianu din incinta Palatului Parlamentului, din București. Liderii Mișcării Olimpice Europene s-au reunit pentru prima zi a celei de-a 53-a sesiuni a Adunării Generale a Asociației Comitetelor Olimpice Europene (EOC), prezidată de membrii Comitetului Executiv al EOC și Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic, oaspetele de onoare al Adunării.

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român Mihai Covaliu, membru al ComEx al EOC, a urat bun venit tuturor:

”Suntem mândri și onoraţi în acelaşi timp pentru că ați venit în România, o țară, care, vă asigur, iubește și respectă olimpismul, îmbrățișează valorile lui. Sportul este iubit şi este considerat mândrie naţională, în egală măsură, iubim sporturile de vară si cele de iarnă.

În acest an, Mișcarea Olimpică din România aniversează 110 ani de Olimpism  și 100 de ani de la prima medalie câștigată în arena olimpică, chiar la Paris în 1924. România se situează între primele 20 de națiuni ale lumii cu 309 medalii olimpice. Campionii noștri au devenit universali prin performanțele lor și au pus România pe harta olimpică. Nadia Comăneci sau Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin sau Iolanda Balaș reprezintă modele care au depășit granița României și au creat o moștenire incomensurabilă pentru fiecare generație care și-a dorit să-i egaleze sau să-i depășească. Eu însumi, campion olimpic la sabie, am fost inspirat de ei.

Ghidându-ne după Agenda 2020+5 a Comitetului Internațional Olimpic, facem toți eforturi de a implementa recomandările CIO. Îi mulțumim președintelui Thomas Bach pentru că Mișcarea Olimpică a ieșit din pandemie mai puternică și a oferit umanității un exemplu de solidaritate și responsabilitate. Am simțit toți că nu suntem singuri și că împreună am devenit mai puternici. Am întins toți brațele pentru a ajuta Ucraina, o facem și acum militând pentru pace și bună vecinătate. Vorbim din ce în ce mai des despre sustenabilitate și digitalizare pentru că tinerii sunt atrași tot mai mult de tehnologie. Tehnologia trebuie folosită în sprijinul sportului și a mișcării. Trebuie să găsim canalele de comunicare cu tânăra generație. Să ajungem la copii prin canalele folosite de aceștia.

Noi toți cei din Comitetele Olimpice Europene suntem o parte importantă din Mișcarea Olimpică și acest lucru se reflectă în medaliile câștigate de Europa la Jocurile Olimpice. Îi mulțumim domnului președinte Spyros Capralos, pentru că succesul Jocurilor Europene este întărit tocmai de excelentul potențial de evaluare pentru fiecare Comitet Național Olimpic înaintea unui an olimpic. Agenda 2030 a EOC reprezintă un barometru pentru fiecare dintre noi.

Nu pot încheia fără un gând spre sportivi, pentru că ei sunt în centrul Mișcării Olimpice. E responsabilitatea noastră să le oferim cele mai bune condiții fizice și psihice pentru a ajunge la competiții în forma maximă. Paris 2024 va fi provocare pentru toți, mai sunt 50 de zile și le doresc să-și depășească limitele la Paris”.

Spyros Capralos, președintele EOC, a urat la rândul său bun venit participanților la Adunare și, în numele Comitetelor Olimpice Europene, a mulțumit gazdelor din România pentru organizarea evenimentului și ospitalitatea excelentă cu care au fost întâmpinați cu toții în frumosul oraș București.

”România este un membru important al familiei noastre olimpice europene și suntem privilegiați să organizăm Adunarea Generală în acest magnific Palat al Parlamentului. Comitetele Olimpice Europene au experimentat pasiunea poporului român pentru sport la Festivalul Olimpic al Tineretului European de Iarnă de la Brașov în 2013 și suntem foarte bucuroși să asistăm din nou la acest lucru la București săptămâna aceasta, precum și angajamentul de a organiza EYOF 2027 la Brașov. România are o istorie mândră și profundă de succes olimpic.

La fel ca toate CON-urile europene, Comitetul Olimpic și Sportiv Român este ocupat să se pregătească pentru succesul sportivilor săi, la Jocurile Olimpice de la Paris care vor începe peste 50 de zile. Suntem încântați că Adunarea Generală a EOC este găzduită de București, care am auzit că este supranumit Micul Paris, și de faptul că  Jocurile Olimpice revin în Europa după mai bine de un deceniu. Așteptăm cu nerăbdare o sărbătoare spectaculoasă a sportului, cu multe succese europene”, a mai spus președintele EOC.

Invitatul special al Adunării Generale a EOC, Thomas Bach, a subliniat cât de importantă este colaborarea între CIO și EOC și s-a declarat extrem de fericit că Agenda 2020+5 a CIO este urmată și respectată de toate Comitetele Naționale Olimpice europene, sub îndrumarea președintelui Capralos.

Prima parte a Adunării Generale a fost marcată de două momente emoționante. Raffaele Pagnozzi, secretarul general al EOC, a fost decorat cu Ordinul de Merit al EOC, pentru întreaga activitate în aplauzele furtunoase ale celor prezenți, iar Sypros Capralos a dezvăluit trofeul Janez Kocijančič – creat în onoarea fostului președinte al EOC. Premiul Janez Kocijanči va fi acordat pentru prima dată celor mai valoroși sportivi din întrecerile feminine și masculine din cadrul Jocurilor Europene Cracovia Malopolska 2023.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

175 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu

Astăzi, se împlinesc 175 de ani de la nașterea...

Turul României 2025 la ciclism va avea loc în septembrie, cu startul de la Craiova

Ediția din acest an a Turului ciclist al României...

Trei muzee din Focşani, redeschise publicului după ce au fost renovate şi modernizate

Trei muzee au fost redeschise publicului la finele anului...
spot_img

175 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu

Astăzi, se împlinesc 175 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu, o personalitate atât de marcantă pentru noi, ca patrie, încât...

Turul României 2025 la ciclism va avea loc în septembrie, cu startul de la Craiova

Ediția din acest an a Turului ciclist al României va avea loc în luna septembrie, au anunțat organizatorii. ''Turul României 2025 începe în 10 septembrie,...

Trei muzee din Focşani, redeschise publicului după ce au fost renovate şi modernizate

Trei muzee au fost redeschise publicului la finele anului 2024, după ce clădirile care le adăpostesc au trecut prin ample procese de reabilitare și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.