spot_img

Opoziţia din Turcia spune că va limita puterile preşedintelui dacă va câştiga alegerile

spot_img

Alianţa opoziţiei faţă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a angajat, luni, 30 ianuarie, să revină la un regim parlamentar, cu un şef de stat cu rol onorific, ales pentru un mandat unic de şapte ani, dacă va ajunge la putere în mai, potrivit AFP.

În programul pe care l-au prezentat la Ankara, un document de 240 de pagini care conţine peste 2.300 de obiective, cele şase partide de opoziţie prevăd limitarea drastică a puterilor executivului în special prin eliminarea decretelor prezidenţiale, cu un premier ales de parlament.

Cele şase partide, dintre care principalul este CHP (social-democrat), s-au reunit într-un front unit – Alianţa Naţională, numită în mod obişnuit „Masa celor Şase” – pentru a pune capăt unei puteri nedivizate a şefului statului, în cadrul scrutinului prezidenţial de la 14 mai.

Alegerile prezidenţiale, la care preşedintele Erdogan, aflat la putere, ca premier sau şef al statului, de 20 de ani, candidează pentru un nou mandat, vor avea loc în acelaşi timp cu scrutinul legislativ.

Erdogan, mai întâi premier din 2003 şi până în 2014, a devenit preşedinte în august 2014, ales prima dată printr-un sufragiu universal direct, apoi reales în 2018. În 2017, o revizuire constituţională i-a extins considerabil puterile.

Opoziţia promite că, dacă va fi aleasă, amendamentele la Constituţie vor fi înaintate Parlamentului, care va trebui să le aprobe printr-o majoritate de două treimi – 400 de voturi din 600 de deputaţi.

Opoziţia spune de asemenea că vrea să elimine decretele prezidenţiale, de care Erdogan s-a folosit în mod regulat pentru a demite înalţi oficiali, printre care şi guvernatorul Băncii Centrale, sau pentru a denunţa în 2021 Convenţia de la Istanbul, care impune inculparea celor care comit violenţe împotriva femeilor.

Preşedintele nu ar mai putea nici să se opună prin veto unei legi dezbătute în Parlament, dar va putea să le retrimită acest text deputaţilor dacă vrea să îl conteste.

Alianţa Naţională promite de asemenea că orice acţiune în justiţie deschisă împotriva unui partid politic pentru interzicerea sa va trebui să obţină acordul parlamentului.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a avut...

Şahiştii de la CSM Constanţa, rezultate excelente la Campionatul Judeţean

Șahiștii de la CSM Constanţa au avut o participare...

Va suna ceasul, cât de curând, în cazul centrelor educaţionale. Modificări iminente de legislaţie

Un grup de lucru interministerial va analiza şi completa...
spot_img

Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a avut o discuţie aplicată privind iniţierea demersurilor oficiale pentru înscrierea fostelor închisori comuniste - Sighet, Piteşti,...

Şahiştii de la CSM Constanţa, rezultate excelente la Campionatul Judeţean

Șahiștii de la CSM Constanţa au avut o participare de excepție la Campionatul Județean. Competiția desfășurată în perioada 17-18 februarie, la Năvodari, a reunit...

Va suna ceasul, cât de curând, în cazul centrelor educaţionale. Modificări iminente de legislaţie

Un grup de lucru interministerial va analiza şi completa legislaţia privind organizarea, funcţionarea şi monitorizarea centrelor în care se desfăşoară activităţi cu copii şi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.