Pescarii de la Marea Neagră sunt nemulţumiţi din cauză că statul român nu le acordă compensaţii în condiţiile în care nu-şi mai pot desfăşura activitatea, din cauza minelor marine apărute în urma declanşării războiului din Ucraina.
Federaţia Organizaţiilor de Pescari de la Marea Neagră (FOPMN) susţine că legislaţia românească în domeniul pisciculturii nu este armonizată cu cea europeană şi cere Camerei Deputaţilor să ia în dezbatere propunerea de act normativ pentru modificarea legii pescuitului adoptată de Senat la finele anului trecut.
Preşedintele FOPMN, Laurenţiu Mirea, a declarat, pentru Agerpres, că războiul declanşat de Rusia în urmă cu mai mult de un an în Ucraina a afectat activitatea pescarilor din Marea Neagră.
„Din cauza minelor din mare, nu se mai pescuieşte pe timp de noapte. Mai mult, din cauza exerciţiilor militare din poligonul Corbu, unde au loc trageri cu rachete şi tunuri de coastă, nu se mai poate ajunge în zona de pescuit. Pescarii trebuie să primească şi ei reduceri de taxe pentru salarii, aşa cum se acordă personalului din IT”, a menţionat Mirea.
În opinia lui, aceste ajutoare sunt cu atât mai necesare cu cât piscicultura este un domeniu tot mai puţin atrăgător pentru tineri.
„Micii pescari dispar. Tinerii care au fost în pescuit au lăsat plasele fiindcă nu le pot asigura un venit. Până anul trecut, era convenabil să angajezi omul cu ora, acum nu mai e. Ar fi foarte bine ca acest sector care e pe cale de dispariţie să fie ajutat, aşa cum se întâmplă şi cu firmele din construcţii, cu atât mai mult cu cât profitul din construcţii nu se compară cu cel din pescuit. Cât ar trebui să prindem cu lotcile ca să facem profit cât o firmă care ridică un bloc? Facilităţile din pescuit i-ar ajuta şi pe tineri”, a precizat preşedintele FOPMN.