Am crescut cu Harta Arheologica si parca e acolo, pe peretele cladirii de la Grand – dintotdeauna. In fapt, nu e chiar atat de veche. Situata in imediata vecinătate a Parcului Arheologic, pe latura de parc ce contine rămășițele Turnului Măcelarilor – harta incanta ochii din 1960.
Parintele spiritual, cel care a fost cu ideea si a supravegheat indeaproape lucrarile de amenajare, a fost marele arheolog Vasile Canarache. Astfel, cu ajutorul hartii , poti avea o perspectiva clara a Dobrogei – in perioada greco-romana. Sunt menționate numele așezărilor dacice, ale orașelor și cetăților grecești sau romane, care sunt marcate pe hartă cu vechile lor denumiri.
Vasile Canarache (1896–1969) şi-a dedicat toata viata arheologiei. Abnegatia l-a rasplatit insa cu cele mai mari descoperiri din judet. Şarpele Glykon, Edificiul roman cu Mozaic sau băile publice din vechiul Tomis, sunt cateva din ele. A fost directorul Muzeului de Arheologie Constanţa. La vremea aceea, muzeul funcţiona la Acvariu, apoi a fost mutat în clădirea Arhiepiscopiei, si la scurt timp in actuala locatie din Piata Ovidiu. De asemenea, Vasile Canarache a reuşit să ctitorească la malul mării edificii importante: Acvariul, Muzeul de Artă Plastică si Muzeul Callatis din Mangalia.