spot_img

Premierul Marcel Ciolacu: Ordonanţa privind măsurile fiscal bugetare va duce la reaşezarea sistemului pe baze echitabile

spot_img

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare, pentru care Executivul urmează să îşi asume răspunderea, propune „reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile”, astfel încât să fie stimulată „munca cinstită” şi să fie descurajate „portiţele de optimizare fiscală şi evaziune”.

Prim-ministrul a adăugat că proiectul prevede o „abordare echilibrată”, pe patru componente: reducerea cheltuielilor statului; creşterea colectării şi combaterea evaziunii fiscale; supraimpozitarea luxului, viciului şi profitului excesiv şi asigurarea echităţii fiscale între contribuabili.

„Reducerea cheltuielilor statului este principiul de bază de la care am plecat. Nu poţi să ceri doar sectorului privat să facă eforturi. Trebuie ca şi statul să dea un exemplu. Reducem masiv funcţiile de conducere din aparatul bugetar. Tăiem posturi vacante, comasăm şi descentralizăm instituţii ca să reducem birocraţia şi limităm cheltuielile statului, inclusiv prin plafonarea sporurilor. Cu salariu la stat de 8.000 de lei nu poţi cere vouchere de vacanţă plus indemnizaţie de hrană. Cei cu salarii mici vor primi în continuare vouchere, chiar le creştem valoarea, dar e total incorect să le dăm şi superbugetarilor. În plus, nu mai poţi să fii şef la o companie de stat cu zeci de consilieri, secretare şi bonusuri uriaşe şi tu să fii pe pierdere”, a spus Ciolacu.

El a menţionat că un alt capitol important îl reprezintă măsurile de reducere a fraudei şi evaziunii fiscale. Astfel, vor creşte „masiv” amenzile şi se va trece „pe scară largă la confiscarea” bunurilor din evaziune.

„Introducem un instrument nou, numit e-Sigiliu, ca să vedem trasabilitatea mărfurilor şi impozităm cu 70% sumele nejustificate de persoanele fizice”, a spus premierul.

Ciolacu a mai precizat că a ţinut „mult” la supraimpozitarea luxului, a viciului şi mai ales a profiturilor excesive.

„Cred cu tărie că sunt necesare şi legitime mai ales în această perioadă. Cine are proprietăţi scumpe de peste 500.000 de euro sau maşini scumpe, este normal să plătească mai mult. De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr şi, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult. Asta, pentru că produc efecte ce devin probeleme majore de sănătate publică ale ţării. Taxăm suplimentar profitul băncilor şi, mai ales, venim cu o nouă filosofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri. Este o măsură de echitate pe care o propun de doi ani, de când eram în opoziţie, ca marile companii să plătească măcar nivelul minim al unei companii româneşti. Avem însă grijă ca investiţiile acestor mari companii – sume importante – să fie protejate, fiind eliminate în calculul acestui impozit”, a spus premierul.

Ciolacu a mai precizat că prin aceste măsuri se va asigura echitatea fiscală între contribuabili, prin eliminarea graduală a excepţiilor şi privilegiilor fiscale.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Liga Naţională de handbal masculin: CSM Constanţa, repriză secundă perfectă în duelul cu CSM Bucureşti

Victorie la 9 goluri pentru CSM Constanța! Formaţia de...

Mondialele de bob! Echipa profesorul Paul Neagu, încurajată de fostul împingător al Prinţului Albert de Monaco

Oaspete de seamă în „cartierul general” al lotului naţional...

Să vină punctele, să curgă victoriile! Week-end incendiar pentru echipele CSM-ului Constanţa

O nouă săptămână plină, cu meciuri importante pentru echipele...
spot_img

Liga Naţională de handbal masculin: CSM Constanţa, repriză secundă perfectă în duelul cu CSM Bucureşti

Victorie la 9 goluri pentru CSM Constanța! Formaţia de la malul mării s-a impus, cu scorul de 34-25 (12-11), pe terenul celor de la...

Mondialele de bob! Echipa profesorul Paul Neagu, încurajată de fostul împingător al Prinţului Albert de Monaco

Oaspete de seamă în „cartierul general” al lotului naţional feminin de bob al României, care participă, în acest week-end, la Campionatele Mondiale de la...

Să vină punctele, să curgă victoriile! Week-end incendiar pentru echipele CSM-ului Constanţa

O nouă săptămână plină, cu meciuri importante pentru echipele de volei, baschet, handbal și rugby ale CSM Constanţa, în ligile naționale, dar și în...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.