Preşedintele Federaţiei Române de Oină, constănţeanul Nicolae Dobre, a declarat, la Sala Dinamo, cu ocazia disputării în premieră a unui turneu internaţional, la care au participat selecţionate din România, Nepal şi Republica Moldova, că speră ca anul viitor să aibă loc primul Campionat Mondial de oină, cu participarea a 5-6 echipe.
„Pentru noi înseamnă foarte mult organizarea acestui turneu, am pregătit de ani de zile acest eveniment. Poate la prima vedere, cu doar două ţări participante în afară de România, pare puţin, dar să ştiţi că este greu să aduci delegaţia Nepalului de la peste 10.000 de km, şi să-i faci şi să joace oină acolo. Pentru că nu au venit doar în plimbare, au mai fost o dată aici, au învăţat regulile jocului.
Sunt şi alte ţări care şi-au manifestat disponibilitatea de a practica acest sport, avem Pakistanul, unde s-a constituit o asociaţie, avem India, Anglia, şi am fost sunat de o persoană care vrea să facă o echipă de oină la Paris. Nu ne oprim aici, avem o invitaţie ca la sfârşitul acestei luni să fim prezenţi cu echipele României în India şi Nepal, pentru a participa la competiţiile de acolo şi vor participa mai multe ţări din zonă.
Cred că oina are nevoie de un astfel de eveniment. România poate să câştige dacă vom face paşi importanţi ca astăzi, pentru că sper ca în scurt timp să avem un Campionat Mondial. Chiar dacă cu o participare redusă, sper ca anul viitor să avem un Campionat Mondial cu cinci-şase echipe”, a declarat Dobre.
El a explicat că, pentru a extinde perioada de practicare a oinei, au fost introduse două noi variante, în 6 jucători, care se dispută în sală, şi în 8 jucători, pe plajă: „Pentru că se juca doar în aer liber, oina era un sport sezonier, având în vedere temperaturile mici din România în iarnă. Prin introducerea variantei de oină în 6, am încercat să ducem oina ca desfăşurare pe întreaga perioada anului. Şi am mai făcut o variantă de oină în opt, pe plajă, care este foarte spectaculoasă”.
Fostul ministru al Sportului, Bogdan Matei, actualmente senator, a afirmat că organizarea turneului de la Bucureşti reprezintă un pas istoric în ceea ce înseamnă constituirea Federaţiei Internaţionale de Oină.
„Este un prim început şi un pas istoric, dacă ne referim în plan internaţional. România are un patrimoniu extrem de bogat, iar din acest patrimoniu face parte şi oina şi este extrem de important ca la nivelul tuturor unităţilor şcolare atât elevii cât şi profesorii să practice oina în cadrul lecţiilor de educaţie fizică. Este un pas istoric astăzi, eu îmi doresc ca la nivel internaţional să se vorbească despre oină în cât mai multe state europene şi nu numai. Iată că astăzi avem Nepal şi Moldova la Bucureşti, e un pas important. Ştiu că se mai practică oină şi în alte state europene şi am convingerea că împreună, tot la Bucureşti, într-o perioadă cât mai scurtă, vom şi semna primele documente de înfiinţare a Federaţiei Internaţionale de Oină. Sunt încrezător în ceea ce priveşte promovarea patrimoniului României, pentru că este extrem de important ca oamenii din afară să ne cunoască aşa cum suntem noi cu adevărat, români, patrioţi şi cu multe lucruri bune pe care le putem oferi. Am convingerea că în următorii ani Federaţia Internaţională de Oină va reuşi să atragă cât mai multe ţări şi cât mai mulţi practicanţi, astfel încât România să devină cunoscută peste hotare şi prin prisma oinei, nu doar prin prisma altor ramuri sportive, mult mai cunoscute şi cu amploare mult mai mare”, a declarat Bogdan Matei.
Sala Dinamo a găzduit, în premieră, un turneu internaţional de oină, la care au participat România, cu două echipe, Republica Moldova şi Nepalul. Turneul a fost câştigat de echipa României, cu 6 puncte, fiind urmată de R. Moldova, cu 4 puncte şi Nepal cu 2 puncte.
În cadrul turneului au fost înregistrate următoarele rezultate:
România – Republica Moldova 8-2
Republica Moldova – Nepal 2-1
România – Nepal 14-4
La Sala Dinamo au mai avut loc două meciuri demonstrative: România A – România B 4-2 (la feminin) şi România A – România B 8-4 (la masculin).