spot_imgspot_img

Preşedintele sârb promite să dezarmeze ţara după un nou măcel, pe care îl califică „act terorist”

spot_img

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat vineri că atacul – în care un tânăr a ucis opt persoane şi a rănit alte 14 în apropiere de oraşul Mladenovac în cursul nopţii de joi spre vineri – este „un act terorist” şi a anunţat măsuri urgente pentru reducerea numărul de arme de foc în ţară, relatează AFP.

„Atacul din noaptea trecută a fost un act terorist, un act în care unităţile noastre speciale au fost însărcinate cu arestarea şi neutralizarea teroristului”, a declarat Vucic într-o conferinţă de presă.

„Criminalul a fost arestat şi nu va mai vedea lumina zilei, metaforic vorbind. Nu va mai ieşi din închisoare”, a declarat preşedintele sârb, fără a preciza la ce fel de motivaţie teroristă s-a referit.

„Vom proceda la o dezarmare aproape completă a Serbiei”, a mai declarat Vucic, a cărui conferinţă de presă a fost transmisă în direct, după acest nou măcel ce a avut loc la doar 24 de ore după ce un băiat de 13 ani a ucis opt colegi de clasă şi un agent de pază la o şcoală din Belgrad, declanşând o dezbatere privind controlul armelor de foc.

Vucic a anunţat o revizuire a condiţiilor pentru eliberarea permisului pentru deţinerea de arme uşoare, în afară de armele deţinute de vânători, având ca obiectiv să reducă numărul de la circa 400.000 la „nu mai mult de 30.000-40.000”.

În această ţară cu circa 6,8 milioane de locuitori, oamenii deţin legal peste 765.000 de arme, dintre care 360.000 de arme de vânătoare, conform datelor prezentate de şeful statului.

Vucic a mai anunţat că guvernul va aborda şi problema deţinerii ilegale de arme. „Atacul din noaptea trecută obligă Ministerul de Interne să modifice de urgenţă legea privind regimul armelor şi muniţiilor”, a spus el.

Preşedintele sârb a anunţat, de asemenea, creşterea numărului de poliţişti cu aproximativ 1.200 de noi oameni în următoarele şase luni, pentru a plasa un poliţist în fiecare şcoală, în plus faţă de agenţii de pază deja prezenţi.

După măcelul de miercuri în care un elev de 13 ani a ucis opt dintre colegii săi şi un agent de pază al şcolii situate în centrul Belgradului, un tânăr de 21 de ani a omorât în cursul nopţii de joi spre vineri opt persoane cu o armă automată şi a rănit alte 14 în trei sate din regiunea Mladenovac, la aproximativ 60 km sud de Belgrad, printre persoanele decedate aflându-se un poliţist, care nu era de serviciu în acel moment, precum şi sora sa.

Suspectul, cu iniţialele U.B., născut în 2002, a fost arestat în apropiere de oraşul Kragujevac, la aproximativ 140 de kilometri de capitală vineri dimineaţă, după o urmărire care a durat toată noaptea, conform unui scurt comunicat oficial.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Marcel Ciolacu: „Varianta Mircea Geoană nu a fost discutată în interiorul partidului până în acest moment”

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat,...

Salina Praid se redeschide, la o lună după ce şi-a sistat activitatea din cauza infiltraţiilor

Salina Praid se redeschide sâmbătă, 15 iunie, la o...
spot_img

Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film şi muzică veche, între 20 şi 29 iunie, la Ateneu

Cea de-a III-a ediţie a Athenaeum Summer Festival, un eveniment care include în program lucrări celebre de muzică clasică, jazz, muzică din filme, muzică...

Marcel Ciolacu: „Varianta Mircea Geoană nu a fost discutată în interiorul partidului până în acest moment”

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului Politic Naţional al PSD de la Sâmbăta de Sus, că, la...

Salina Praid se redeschide, la o lună după ce şi-a sistat activitatea din cauza infiltraţiilor

Salina Praid se redeschide sâmbătă, 15 iunie, la o lună după ce şi-a sistat activitatea de producţie şi de vizitare, din cauza infiltraţiilor şi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.