spot_img

Preşedintele sârb promite să dezarmeze ţara după un nou măcel, pe care îl califică „act terorist”

spot_img

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat vineri că atacul – în care un tânăr a ucis opt persoane şi a rănit alte 14 în apropiere de oraşul Mladenovac în cursul nopţii de joi spre vineri – este „un act terorist” şi a anunţat măsuri urgente pentru reducerea numărul de arme de foc în ţară, relatează AFP.

„Atacul din noaptea trecută a fost un act terorist, un act în care unităţile noastre speciale au fost însărcinate cu arestarea şi neutralizarea teroristului”, a declarat Vucic într-o conferinţă de presă.

„Criminalul a fost arestat şi nu va mai vedea lumina zilei, metaforic vorbind. Nu va mai ieşi din închisoare”, a declarat preşedintele sârb, fără a preciza la ce fel de motivaţie teroristă s-a referit.

„Vom proceda la o dezarmare aproape completă a Serbiei”, a mai declarat Vucic, a cărui conferinţă de presă a fost transmisă în direct, după acest nou măcel ce a avut loc la doar 24 de ore după ce un băiat de 13 ani a ucis opt colegi de clasă şi un agent de pază la o şcoală din Belgrad, declanşând o dezbatere privind controlul armelor de foc.

Vucic a anunţat o revizuire a condiţiilor pentru eliberarea permisului pentru deţinerea de arme uşoare, în afară de armele deţinute de vânători, având ca obiectiv să reducă numărul de la circa 400.000 la „nu mai mult de 30.000-40.000”.

În această ţară cu circa 6,8 milioane de locuitori, oamenii deţin legal peste 765.000 de arme, dintre care 360.000 de arme de vânătoare, conform datelor prezentate de şeful statului.

Vucic a mai anunţat că guvernul va aborda şi problema deţinerii ilegale de arme. „Atacul din noaptea trecută obligă Ministerul de Interne să modifice de urgenţă legea privind regimul armelor şi muniţiilor”, a spus el.

Preşedintele sârb a anunţat, de asemenea, creşterea numărului de poliţişti cu aproximativ 1.200 de noi oameni în următoarele şase luni, pentru a plasa un poliţist în fiecare şcoală, în plus faţă de agenţii de pază deja prezenţi.

După măcelul de miercuri în care un elev de 13 ani a ucis opt dintre colegii săi şi un agent de pază al şcolii situate în centrul Belgradului, un tânăr de 21 de ani a omorât în cursul nopţii de joi spre vineri opt persoane cu o armă automată şi a rănit alte 14 în trei sate din regiunea Mladenovac, la aproximativ 60 km sud de Belgrad, printre persoanele decedate aflându-se un poliţist, care nu era de serviciu în acel moment, precum şi sora sa.

Suspectul, cu iniţialele U.B., născut în 2002, a fost arestat în apropiere de oraşul Kragujevac, la aproximativ 140 de kilometri de capitală vineri dimineaţă, după o urmărire care a durat toată noaptea, conform unui scurt comunicat oficial.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a avut...

Şahiştii de la CSM Constanţa, rezultate excelente la Campionatul Judeţean

Șahiștii de la CSM Constanţa au avut o participare...

Va suna ceasul, cât de curând, în cazul centrelor educaţionale. Modificări iminente de legislaţie

Un grup de lucru interministerial va analiza şi completa...
spot_img

Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a avut o discuţie aplicată privind iniţierea demersurilor oficiale pentru înscrierea fostelor închisori comuniste - Sighet, Piteşti,...

Şahiştii de la CSM Constanţa, rezultate excelente la Campionatul Judeţean

Șahiștii de la CSM Constanţa au avut o participare de excepție la Campionatul Județean. Competiția desfășurată în perioada 17-18 februarie, la Năvodari, a reunit...

Va suna ceasul, cât de curând, în cazul centrelor educaţionale. Modificări iminente de legislaţie

Un grup de lucru interministerial va analiza şi completa legislaţia privind organizarea, funcţionarea şi monitorizarea centrelor în care se desfăşoară activităţi cu copii şi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.