spot_imgspot_img

Preţul mierii de albine a scăzut la jumătate, pe fondul importurilor din Ucraina

spot_img

Preţul mierii convenţionale polifloră a scăzut la aproape jumătate pe fondul importurilor din Ucraina, atrage atenţia Asociaţia Apicultorilor Profesionişti, în contextul în care Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău a anunţat o schemă de sprijin financiar pentru compensarea parţială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit DAJ, apicultorii pot depune cereri în vederea obţinerii sprijinului financiar la sediul instituţiei, până la data de 11 aprilie 2024.

„Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 5 euro/familia de albine, pentru numărul de familii de albine deţinut la 31 decembrie 2023. Cursul de schimb valutar euro/lei este cel comunicat de BNR la data de 29 decembrie 2023, respectiv de 4,9746 lei/euro. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2024. Cererea se depune la sediul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău din Municipiul Buzău”, a anunţat DAJ Buzău.

Pentru apicultori, sprijinul financiar acordat prin DAJ este binevenit în contextul în care importurile de miere din Ucraina au înjumătăţit preţul pentru mierea convenţională autohtonă.

„Este un minimis, 25 de lei per familia de albine, avem termen timp de o lună pentru depunerea dosarelor. Preţul la miere, chiar dacă să spunem, unii dintre apicultori au reuşit să obţină o mică producţie de miere, preţul de 8 lei/kg la convenţional miere polifloră şi 11,5 lei/kg pentru cea bio este deosebit de scăzut. Acum 4-5 ani preţul unui kilogram de miere la convenţional era de aproximativ 16 lei, la bio 18 lei. Este o problemă veche, practic am resimţit asta din 2019 când Ucraina a fost privată de anumite impozite şi taxe pentru produsele pe care le exportă în Uniunea Europeană (UE), dar mai ales în ultimii 2 ani sesizăm un regres mare legat de preţ tocmai datorită faptului că foarte multă miere vine din Ucraina. Nu ar fi nimic dacă ar fi una naturală ucraineană, dar în mare parte mierea este chinezească, artificială aproape de însuşirile mierii naturale şi asta face ca în UE să intre miere de genul acesta la un preţ mai mic. Este foarte multă miere stocată la apicultori pentru că nu au dat-o, sau alţii au vândut-o la preţul pe care l-am spus anterior”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti Buzău, Mihăilă Prahoveanu.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Neuralink speră să realizeze mai multe implanturi cerebrale până la sfârşitul anului

Elon Musk şi-a exprimat speranţa ca start-up-ul său Neuralink...

Social-democraţii europeni nu vor sprijini realegerea Ursulei von der Leyen dacă ea se înţelege cu extrema dreaptă

Preşedinta grupului social-democrat (S&D) din Parlamentul European, Iratxe García...
spot_img

Copiii Școlii de dans Vogue au terminat cu un spectacol de zile mari cantonamentul de la Mangalia

Un frumos și energic grup alcătuit din 41 de copii de la Școala de dans Vogue din Ploiești, condus de Irina Ciobanu, a luat...

Neuralink speră să realizeze mai multe implanturi cerebrale până la sfârşitul anului

Elon Musk şi-a exprimat speranţa ca start-up-ul său Neuralink să monteze implantul său cerebral îmbunătăţit mai multor persoane, până la sfârşitul anului, după ce...

Social-democraţii europeni nu vor sprijini realegerea Ursulei von der Leyen dacă ea se înţelege cu extrema dreaptă

Preşedinta grupului social-democrat (S&D) din Parlamentul European, Iratxe García Pérez, i-a amintit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că socialiştii europeni nu o...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.