spot_imgspot_img

Profesorul Paul Neagu, sărbătoritul zilei! Antrenorul lotului feminin olimpic de bob al României a schimbat prefixul

spot_img

Profesorul Paul Neagu este sărbătoritul zilei! Antrenorul lotului feminin olimpic de bob al României împlineşte, astăzi, vârsta de 70 de ani, iar când se uită în urmă, peste umăr, are ce găsi: un palmares impresionant, o viaţă dedicată sportului!

La mulţi şi fericiţi ani, Paul Neagu!

 

Biografie

Născut în data de 6 iunie 1954, în Constanța.

Părinții:

Mama: Neagu Valentina

Tata: Neagu Ion.

Mama – bibliotecară, instructor la casă de cultură din Zimnicea director la Casă de cultură din Zimnicea. A ieșit la pensie ca director la complexul cinematografic din Zimnicea/Teleorman.

Tatăl a făcut școala de ofițeri în Câmpulung Muscel, învățător de meserie, unde și-a dedicat viața educând copii. A fost pe front în Al Doilea Război Mondial de partea germanilor până la căderea Odessei și de partea rușilor până la Praga. A fost de trei ori rănit în cel de-Al Doilea Război Mondial.

La vârsta de 13 ani, a început să practice sportul de performanță la nivelul la care se putea face atunci, la Zimnicea, şi tot la 13 ani, a devenit vicecampion național la aruncarea mingii de oină.

La 14 ani, a dat examen la Liceul „I.L. Caragiale” din București, pe care l-a şi absolvit cu brio, la secția de sport. În această perioadă, a adus liceului mai multe titluri de campion naţional la aruncarea greutăţii şi la alte probe atletice.

A fost admis, al cincilea pe listă, la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din București, apoi a efectuat stagiul militar, la termen redus. După terminarea facultăţii, a devenit locotenent în rezervă.

La CAU București, a stabilit un record universitar în proba de aruncare a greutății – 17.42 metri.

În anii 1978 și 1979, a fost campionul României la aruncarea greutății, la seniori.

Timp de şase ani, a fost component al lotului național de atletism al României.

 

Mari campioane sub comanda sa, participant la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale

 

De numele profesorului Paul Neagu se leagă revirimentul bobului feminin românesc. Sub comanda sa, în ultimul deceniu, au fost obţinute cele mai importante rezultate obţinute de sportivele din România, practicante ale bobului, în competiţiile naţionale şi internaţionale.

A reuşit să creeze un lot competitiv, iar dintre campioanele pe care le-a coordonat în cursa spre medalii, le amintim pe Maria Constantin, Andreea Grecu (piloţi), Teodora Vlad, Erika Halai, Katharina Wick, Olivia Vild, Florentina Iuşco sau Ioana Gheorghe (împingători).

Iar fiul său, Andreas Neagu, este cel mai tânăr pilot de bob de patru persoane din toate timpurile! La Jocurile Olimpice de Iarnă din anul 2014, Andreas Neagu, stabilit astăzi în Germania, a reprezentat România!

 

Sub comanda sa, componentele lotului naţional de bob al României au participat cu succes la competiţii naţionale şi internaţionale de top.

Amintim:

 

  • Jocurile Olimpice de Iarnă – ediţiile din 2014 (Soci, Rusia), 2018 (PyeongChang, Coreea de Sud), 2020 (Beijing, China)
  • Campionatele Mondiale
  • Campionatele Europene
  • Cupa Mondială
  • Cupa Europeană
  • Campionatele Naţionale
  • Cupa României
  • Campionatele Mondiale de starturi

 

La toate aceste competiţii, desfăşurate pe trei continente (Europa, America de Nord, Asia), Paul Neagu şi sportivele sale au reprezentat cu cinste România, urcând pe podium sau clasându-se în Top 10 într-o companie selectă, alături de sportive de mare valoare, campioane olimpice sau mondiale ce provin din ţări puternice în sporturile albe.

 

În Germania, la Winterberg, Altenberg, în Austria, la Innsbruck, în Elveţia, la St. Moritz, în Franţa, în La Plagne sau Chamonix, în Statele Unite ale Americii, în Canada, în China sau în Coreea de Sud, sportivele şi profesorul Paul Neagu au făcut să se vorbească de bine despre ţara noastră. Mai mult, la festivitatea de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing 2020, Drapelul României a fost purtat chiar de una dintre sportivele antrenate de profesorul Neagu, Andreea Grecu.

 

Sportivele antrenate de profesorul Paul Neagu au cucerit o serie impresionantă de medalii în turneele internaţionale şi naţionale, cea mai importantă fiind medalia de aur câştigată de Andreea Grecu (pilot) şi Florentina Iuşco (împingătoare), la Campionatele Mondiale de juniori de la St. Moritz, Elveţia, în 2018.

 

 

Bobul, promovat la mal de mare. Acţiuni de selecţie şi un club creat de la zero, la Constanţa

 

Profesorul Paul Neagu s-a implicat activ în dezvoltarea bobului la Constanţa, demonstrând că pot fi obţinute rezultate de excepţie şi într-o disciplină sportivă fără tradiţie la malul mării.

Astfel, a creat de la zero Clubul Sportiv al Sporturilor de Iarnă Mamaia, unde, de-a lungul timpului, au fost legitimate o serie de sportive de mare valoare. În plus, a iniţiat acţiuni de selecţie pentru copii care doresc să practice sporturile de iarnă şi organizat acţiuni de popularizare a bobului în rândul constănţenilor şi al turiştilor veniţi în vacanţă la mare, prin evenimente găzduite de locaţii private: Brick, Centrul Comercial Maritimo etc.

 

A creat Centrul de recuperare Sport Forum de la Constanţa

 

Profesorul Paul Neagu este şi unul dintre investitorii din Constanţa care au ales alt domeniu decât cel obişnuit în municipiul de la malul mării, adică cel imobiliar.

Profesorul Neagu a creat Centrul de recuperare Sport Forum de la Constanţa, în cadrul căruia au beneficiat de servicii de calitate mari campioni ai României, precum Cătălina Ponor. Iar în urmă cu mai bine de două decenii, în anul 2001, a organizat primul Congres de kinetoterapie pe aparatele David din România. În cadrul Centrului Sport Forum, activează foşti absolvenţi de top ai Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

George Simion, ales vicepreşedinte al Partidului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni

Președintele AUR, George Simion, a fost ales, marți, la...

Primăria Constanţa: Puncte de colectare a brazilor naturali utilizaţi în timpul sărbătorilor de iarnă

Primăria Municipiului Constanța a amenajat puncte speciale de colectare...

Rafila, despre virusul HMPV: „Nu este nicio noutate, a fost identificat prima dată în 2001”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că virusul metapneumovirus...
spot_img

George Simion, ales vicepreşedinte al Partidului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni

Președintele AUR, George Simion, a fost ales, marți, la Bruxelles, cu unanimitate de voturi, vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), în...

Primăria Constanţa: Puncte de colectare a brazilor naturali utilizaţi în timpul sărbătorilor de iarnă

Primăria Municipiului Constanța a amenajat puncte speciale de colectare a brazilor naturali utilizați în timpul sărbătorilor de iarnă. În perioada 10-18 ianuarie 2025, constănțenii pot...

Rafila, despre virusul HMPV: „Nu este nicio noutate, a fost identificat prima dată în 2001”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu reprezintă o noutate, întrucât a fost identificat pentru prima oară în 2001,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.