spot_img

Raport Microsoft: Securitate cibernetică globală – mai puţine distrugeri, mai mult spionaj

spot_img

Atacurile cibernetice din întreaga lume sunt mai puţin distructive şi mai axate pe operaţiunile de spionaj, în urma războiului din Ucraina şi a înăspririi geopoliticii globale, potrivit unui raport publicat joi de Microsoft, relatează AFP.

Potrivit raportului Microsoft de apărare digitală (MDDR) al grupului american, activităţile cibernetice ale statelor şi ale actorilor privaţi afiliaţi acestora „au abandonat atacurile distructive – menite să afecteze direct ţinta, n.red. – numeroase în ultimul an în favoarea campaniilor de spionaj”, care sunt mult mai greu de perceput.

Activiştii susţinuţi de Moscova şi Teheran „şi-au sporit capacităţile de culegere” de informaţii, precizează documentul, menţionând că „aproape 50% din atacurile distructive ale Rusiei observate împotriva reţelelor ucrainene au avut loc în primele şase săptămâni de război” înainte de a scădea.

Gigantul american al internetului subliniază legătura crescută dintre operaţiunile cibernetice şi propagandă. Scopul este de a „manipula opiniile globale şi naţionale pentru a slăbi instituţiile democratice” ale adversarilor lor, în special prin exploatarea diviziunilor societale existente.

În acest sens, extinderea activităţilor cibernetice ruseşti sugerează că „orice guvern sau infrastructura esenţială a unei ţări care oferă ajutor politic, militar sau umanitar Ucrainei” riscă să fie vizată. În timp ce 48% dintre atacurile ruseşti au vizat ţinte în Ucraina, o treime dintre acestea au fost îndreptate împotriva unor ţări NATO, între care SUA, Marea Britanie şi Polonia.

În analiza sa asupra adversarilor SUA, Microsoft observă că „activitatea cibernetică susţinută de statul chinez în jurul Mării Chinei de Sud reflectă obiectivele strategice ale Beijingului în regiune şi a crescut tensiunile cu Taiwanul”. Dar multe operaţiuni „par legate de obiective de colectare de informaţii”.

Documentul citat notează că atât Iranul, cât şi Coreea de Nord „au demonstrat o mai mare sofisticare în operaţiunile lor cibernetice, reducând decalajul” faţă de marile puteri care sunt, în acest domeniu, China şi Rusia.

Teheranul arată astfel o agresivitate crescută faţă de ceea ce „percepe ca eforturile puterilor occidentale de a alimenta tulburările” din Iran, întărindu-şi în acelaşi timp coordonarea cu Moscova.

În ceea ce priveşte Coreea de Nord, operaţiunile sale vizează „colectarea de informaţii despre proiectele politice ale acestor adversari, capacităţile militare ale altor ţări pentru a le îmbunătăţi pe ale lor şi furtul de criptomonede pentru finanţarea statului”.

MDDR avertizează în cele din urmă asupra coordonării tot mai mari dintre state şi „hacktivişti” pe măsură ce conflictul din Ucraina evoluează şi a proliferării globale a actorilor nestatali pe care îi descrie drept „mercenari cibernetici”.

„Creşterea masivă a acestei pieţe reprezintă o ameninţare reală la adresa democraţiei, stabilităţii globale şi securităţii mediului online”, conchide raportul Microsoft.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Monumentul istoric – Gara din oraşul Murfatlar, pusă în valoare de administraţia locală

„Am încercat pe cât posibil să pun în valoare...

Fotbal: Arbitrul Sebastian Colţescu a stabilit un nou record de meciuri conduse în Superligă – 382

Arbitrul Sebastian Colţescu, în vârstă de 46 de ani,...

CSM Constanţa răspunde prin fairplay: Acceptă amânarea solicitată de Sepsi Sf. Gheorghe, în Liga Naţională de baschet feminin

Conducerea Clubului Sportiv Municipal Constanța a acceptat amânarea partidei...
spot_img

Monumentul istoric – Gara din oraşul Murfatlar, pusă în valoare de administraţia locală

„Am încercat pe cât posibil să pun în valoare această clădire, chiar dacă nu se află în proprietatea primăriei. Astfel, am eliberat fațada de...

Fotbal: Arbitrul Sebastian Colţescu a stabilit un nou record de meciuri conduse în Superligă – 382

Arbitrul Sebastian Colţescu, în vârstă de 46 de ani, a condus partida cu numărul 382 din carieră pe prima scenă a fotbalului românesc şi...

CSM Constanţa răspunde prin fairplay: Acceptă amânarea solicitată de Sepsi Sf. Gheorghe, în Liga Naţională de baschet feminin

Conducerea Clubului Sportiv Municipal Constanța a acceptat amânarea partidei din Liga Națională de baschet feminin, care ar fi trebuit să se dispute la data...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.