spot_imgspot_img

Reacţii internaţionale după ofensiva militară de amploare a Hamas asupra Israelului

spot_img

Israelul şi Fâşia Gaza au intrat din nou în război sâmbătă, după ce Hamas a lansat o ofensivă militară surpriză, lansând mii de rachete şi infiltrând luptători pe teritoriul israelian. Evenimentele au atras imediat reacţii internaţionale.

”Condamn cu vehemenţă atacul multiplu din această dimineaţă asupra oraşelor israeliene din apropierea Fâşiei Gaza, precum şi tirul de rachete” al grupării islamiste Hamas care a lovit şi centrul Israelului, a declarat Coordonatorul special al ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland. El a adăugat că ”aceste evenimente au dus la scene oribile de violenţă şi la numeroşi morţi şi răniţi israelieni”, dintre care „se crede că mulţi au fost răpiţi” şi sunt acum ţinuţi prizonieri în Gaza.

”Solicit oprirea imediată a violenţelor şi fac apel la toate părţile şi la ţările cheie din regiune să de-escaladeze situaţia pentru a evita noi vărsări de sânge”, a declarat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Tuerk, citat de Reuters.

”Condamn cu fermitate atacurile nediscriminatorii lansate împotriva Israelului şi a poporului său în această dimineaţă, care provoacă teroare şi violenţă împotriva unor cetăţeni nevinovaţi”, a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter. ”Gândurile mele sunt alături de toate victimele”, a scris el, citat de DPA, adăugând că Uniunea Europeană ”este solidară cu poporul israelian în acest moment cumplit”.

„Urmărim cu îngrijorare veştile din Israel. Condamnăm fără echivoc atacurile Hamas. Această violenţă oribilă trebuie să înceteze imediat. Terorismul şi violenţa nu rezolvă nimic”, a declarat Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, într-un mesaj pe platforma X. „UE îşi exprimă solidaritatea cu Israelul în aceste momente dificile”, a adăugat el, citat de AFP.

„Este vorba de terorism în forma sa cea mai josnică. Israelul are dreptul de a se apăra împotriva unor atacuri atât de odioase”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, într-un mesaj postat pe platforma X.

Tot pe platforma X, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a condamnat ”cu fermitate atacurile teroriste care lovesc în prezent Israelul”. ”Îmi exprim întreaga solidaritate cu victimele, familiile şi apropiaţii lor”, a scris acesta, citat de AFP.

”Facem apel la reţinere din partea tuturor părţilor’, a declarat preşedintele turc, Tayyip Erdogan, la un congres al partidului său de guvernământ, AK, la Ankara. ”Ele trebuie să se abţină de la acte agresive”, a spus el, citat de Reuters.

„România condamnă ferm atacurile cu rachete din această dimineaţă împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu Israelul în aceste momente teribile. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor şi către cei care sunt atacaţi”, a scris preşedintele român, Klaus Iohannis, pe Twitter.

”Tocmai am vorbit cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu despre atacul fără precedent al Hamas împotriva Israelului. I-am spus că Olanda condamnă fără echivoc aceste violenţe teroriste şi susţine pe deplin dreptul Israelului la autoapărare”, a declarat premierul interimar al Olandei, Mark Rutte, cerând încetarea violenţei Hamas împotriva civililor nevinovaţi.

”Guvernul italian urmăreşte îndeaproape atacul brutal care are loc în Israel”, se arată într-un comunicat al biroului premierului de la Palazzo Chigi (Guvernul Italiei). ”Acesta condamnă cu cea mai mare fermitate teroarea şi violenţa continuă împotriva civililor nevinovaţi. Teroarea nu va învinge niciodată. Susţinem dreptul Israelului de a se apăra”, se spune în comunicat, preluat de ANSA.

”Profund şocat de vestea atacului terorist din Israel’, a scris premierul indian Narendra Modi pe X. ”Suntem solidari cu Israelul în aceste momente dificile”, a adăugat el, citat de AFP.

Israelul „are deplina noastră solidaritate” şi „dreptul, garantat de legislaţia internaţională, de a se apăra împotriva terorismului”, a scris şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, tot pe platforma X.

”Marea Britanie condamnă fără echivoc atacurile îngrozitoare ale Hamas asupra civililor israelieni”, a scris ministrul britanic de externe, James Cleverly, pe X. ”Marea Britanie va susţine întotdeauna dreptul Israelului de a se apăra”, a adăugat el.

”Condamnăm cu fermitate atacurile teroriste extrem de grave din Gaza împotriva Israelului. Suntem şocaţi de această violenţă fără discernământ”, a declarat ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, într-un mesaj postat pe X şi citat de AFP.

”Arabia Saudită urmăreşte îndeaproape escaladarea fără precedent dintre facţiunile palestiniene şi forţele de ocupaţie israeliene, care a dus la o intensificare a violenţelorg, a afirmat Ministerul saudit de Externe într-un comunicat preluat de EFE. ”Regatul face apel la reţinere de ambele părţi, solicită încetarea imediată a escaladării şi protecţia civililor”, a adăugat acesta.

Ministerul de Externe din Qatar a emis un comunicat în care afirmă că Israelul este singurul responsabil pentru escaladarea continuă a violenţei cu poporul palestinian. Qatarul solicită ambelor părţi să dea dovadă de cea mai mare reţinere şi face apel la comunitatea internaţională să împiedice Israelul să folosească aceste evenimente ca scuză pentru a lansa un război disproporţionat împotriva civililor palestinieni din Gaza, relatează Reuters.

Omanul a cerut Israelului şi palestinienilor să dea dovadă de maximă reţinere, a raportat agenţia de ştiri de stat, citând un comunicat oficial. Conform Reuters, în comunicat se cere comunităţii internaţionale şi părţilor internaţionale să ”intervină imediat pentru a opri escaladarea în curs de desfăşurare şi să recurgă la regulile dreptului internaţional”.

”Suntem în contact cu toată lumea acum. Cu israelienii, cu palestinienii şi cu arabii”, a declarat Mihail Bogdanov, ministrul adjunct de externe al Rusiei şi emisarul Kremlinului pentru Orientul Mijlociu şi Africa, citat de agenţia Interfax – conform AFP. ”Desigur, noi continuăm să facem apel la reţinere”, a subliniat el. Apropiată atât de Israel, cât şi de partea palestiniană, Moscova a fost „surprinsă” de această creştere a tensiunilor, potrivit lui Bogdanov, care a adăugat: ”Dacă ne-am fi aşteptat la acest lucru, l-am fi prevenit”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a declarat că SUA ”condamnă fără echivoc” atacurile grupării islamiste palestiniene Hamas împotriva civililor israelieni şi se află ferm alături de guvernul şi poporul israelian, relatează CNN, potrivit Reuters. Conform purtătorului de cuvânt, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a vorbit cu omologul său israelian, Tzachi Hanegbi, şi va rămâne în contact strâns.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Sindicalişti: Tema principală a protestului nostru o reprezintă fiscalitatea în România. Suportăm cele mai mari biruri!

Sindicaliştii care protestează, luni, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de...

Soluții realiste în programul electoral al lui Claudiu-Iorga Palaz, candidat DREAPTA UNITĂ pentru CJC

Claudiu-Iorga Palaz, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru funcția de...

Să vină victoriile! Week-end plin de evenimente pentru sportivii de la CSM Constanţa

Este încă o săptămână plină pentru sportivii de la...
spot_img
spot_img

Sindicalişti: Tema principală a protestului nostru o reprezintă fiscalitatea în România. Suportăm cele mai mari biruri!

Sindicaliştii care protestează, luni, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de taxarea ridicată pe muncă, vor pleca în marş, în jurul orei 12:00, către Ministerul Economiei,...

Soluții realiste în programul electoral al lui Claudiu-Iorga Palaz, candidat DREAPTA UNITĂ pentru CJC

Claudiu-Iorga Palaz, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, a lansat programul electoral pe care îl propune pentru alegerile...

Să vină victoriile! Week-end plin de evenimente pentru sportivii de la CSM Constanţa

Este încă o săptămână plină pentru sportivii de la CSM Constanţa, angrenați în lupta pentru medalii în competițiile interne și internaționale! Baschet seniori Baschetbaliștii de la...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.