spot_imgspot_img

Roscosmos: Rusia şi NASA convin asupra prelungirii zborurilor comune pe ISS până în 2025

spot_img

Rusia şi NASA au convenit asupra prelungirii zborurilor comune către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) până în 2025, a anunţat agenţia spaţială rusă, Roscosmos, informează agenţia AFP.

„Pentru a menţine fiabilitatea funcţionării ISS în general” şi pentru a garanta prezenţa a cel puţin unui reprezentant al Roscosmos şi al NASA pe segmentele rusesc şi american ale staţiei, „a fost încheiat un acord cu partenerii americani în 2023 pentru extinderea zborurilor comune până în 2025”, a indicat agenţia spaţială rusă într-un comunicat.

Două acte adiţionale la acordul dintre Rusia şi NASA privind zborurile către ISS au fost semnate în aceste scopuri în lunile iulie şi decembrie din 2023, potrivit aceleiaşi surse.

Rusia şi-a anunţat în iulie 2022 intenţia de a se retrage „după 2024” de pe ISS, unde se află permanent cosmonauţii săi şi unde joacă un rol cheie. Crearea unei noi staţii orbitale ruseşti este prezentată de atunci ca o prioritate de către Roscosmos.

În octombrie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că primul segment al viitoarei noi staţii spaţiale ruseşti ar urma să fie plasat pe orbită în 2027, promiţând că Rusia va continua cucerirea spaţiului în ciuda eşecurilor sale recente.

Sectorul spaţial rus, care a fost din punct de vedere istoric mândria ţării, este afectat de mai mulţi ani de probleme legate de finanţare, scandaluri de corupţie şi eşecuri, precum distrugerea în luna august a sondei selenare Luna-25.

Model al cooperării internaţionale care reuneşte Europa, Japonia, Statele Unite şi Rusia, ISS a început să fie asamblată în 1998. Scoaterea sa din funcţiune era planificată pentru 2024, însă NASA a estimat că staţia spaţială ar putea funcţiona până în 2030.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Aproape 8.000 de candidaţi au susţinut proba scrisă a examenului de definitivat

Aproape 8.000 de candidaţi au susţinut, miercuri, proba scrisă...

Cod galben de inundaţii în nouă bazine hidrografice şi pe râurile din Dobrogea, până vineri dimineaţa

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA)...

JO de la Paris 2024: Leontin Iliuță Nuțescu, de la CSM Constanța, vâslește pentru o medalie olimpică

Tânărul canotor Leontin Iliuță Nuțescu, de la CSM Constanța,...
spot_img

Aproape 8.000 de candidaţi au susţinut proba scrisă a examenului de definitivat

Aproape 8.000 de candidaţi au susţinut, miercuri, proba scrisă din cadrul examenului naţional de definitivare în învăţământ, cinci dintre aceştia fiind eliminaţi din cauza...

Cod galben de inundaţii în nouă bazine hidrografice şi pe râurile din Dobrogea, până vineri dimineaţa

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până vineri dimineaţa în nouă...

JO de la Paris 2024: Leontin Iliuță Nuțescu, de la CSM Constanța, vâslește pentru o medalie olimpică

Tânărul canotor Leontin Iliuță Nuțescu, de la CSM Constanța, face parte din Team Romania, fiind printre cei 45 de componenți ai lotului de canotaj,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.