spot_img

Roscosmos: Rusia şi NASA convin asupra prelungirii zborurilor comune pe ISS până în 2025

spot_img

Rusia şi NASA au convenit asupra prelungirii zborurilor comune către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) până în 2025, a anunţat agenţia spaţială rusă, Roscosmos, informează agenţia AFP.

„Pentru a menţine fiabilitatea funcţionării ISS în general” şi pentru a garanta prezenţa a cel puţin unui reprezentant al Roscosmos şi al NASA pe segmentele rusesc şi american ale staţiei, „a fost încheiat un acord cu partenerii americani în 2023 pentru extinderea zborurilor comune până în 2025”, a indicat agenţia spaţială rusă într-un comunicat.

Două acte adiţionale la acordul dintre Rusia şi NASA privind zborurile către ISS au fost semnate în aceste scopuri în lunile iulie şi decembrie din 2023, potrivit aceleiaşi surse.

Rusia şi-a anunţat în iulie 2022 intenţia de a se retrage „după 2024” de pe ISS, unde se află permanent cosmonauţii săi şi unde joacă un rol cheie. Crearea unei noi staţii orbitale ruseşti este prezentată de atunci ca o prioritate de către Roscosmos.

În octombrie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că primul segment al viitoarei noi staţii spaţiale ruseşti ar urma să fie plasat pe orbită în 2027, promiţând că Rusia va continua cucerirea spaţiului în ciuda eşecurilor sale recente.

Sectorul spaţial rus, care a fost din punct de vedere istoric mândria ţării, este afectat de mai mulţi ani de probleme legate de finanţare, scandaluri de corupţie şi eşecuri, precum distrugerea în luna august a sondei selenare Luna-25.

Model al cooperării internaţionale care reuneşte Europa, Japonia, Statele Unite şi Rusia, ISS a început să fie asamblată în 1998. Scoaterea sa din funcţiune era planificată pentru 2024, însă NASA a estimat că staţia spaţială ar putea funcţiona până în 2030.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a avut...

Şahiştii de la CSM Constanţa, rezultate excelente la Campionatul Judeţean

Șahiștii de la CSM Constanţa au avut o participare...

Va suna ceasul, cât de curând, în cazul centrelor educaţionale. Modificări iminente de legislaţie

Un grup de lucru interministerial va analiza şi completa...
spot_img

Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a avut o discuţie aplicată privind iniţierea demersurilor oficiale pentru înscrierea fostelor închisori comuniste - Sighet, Piteşti,...

Şahiştii de la CSM Constanţa, rezultate excelente la Campionatul Judeţean

Șahiștii de la CSM Constanţa au avut o participare de excepție la Campionatul Județean. Competiția desfășurată în perioada 17-18 februarie, la Năvodari, a reunit...

Va suna ceasul, cât de curând, în cazul centrelor educaţionale. Modificări iminente de legislaţie

Un grup de lucru interministerial va analiza şi completa legislaţia privind organizarea, funcţionarea şi monitorizarea centrelor în care se desfăşoară activităţi cu copii şi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.