spot_imgspot_img

Specialişti din MApN, la exerciţiul de apărare cibernetică Locked Shields 2023

spot_img

Experţi din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) au participat, în perioada 18 – 21 aprilie, cu peste 50 de specialişti, la cel mai mare exerciţiu de apărare cibernetică, Locked Shields 2023.

Anul acesta, România s-a aflat la cea de-a treia participare consecutivă şi a făcut echipă cu Republica Moldova, precizează MApN într-un comunicat.

Echipa ţării noastre a fost coordonată de Agenţia de Apărare Cibernetică din cadrul Comandamentului Apărării Cibernetice şi a fost compusă din peste 130 de specialişti aparţinând instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi companii private care activează în domeniu.

Exerciţiul a avut rol de instruire şi testare a echipelor de specialişti prin angajarea acestora în rezolvarea sub presiune intensă, a unor scenarii complexe şi a unor incidente cibernetice masive, incluzând şi domeniile de decizie strategică, juridic, comunicare publică, precum şi evaluarea, pe bază de scor, a capacităţii echipelor de a se adapta şi a proteja reţelele proprii.

Locked Shields este un exerciţiu de antrenament Red Team vs Blue Team, unde echipele de reacţie rapidă din state membre ale NATO şi din ţări partenere ajută o ţară fictivă, atacată cibernetic la scară largă, să protejeze în timp real reţele informatice guvernamentale şi infrastructuri critice naţionale (sisteme bancare, sisteme de distribuţie a gazelor şi energiei electrice, sisteme de comunicaţii satelitare şi 5G) împotriva unor atacuri cibernetice multiple şi multidirecţionale. Astfel, echipele pot evalua capacitatea de a menţine sistemele funcţionale în situaţii reale şi în condiţii deosebite.

Acesta este cel mai mare exerciţiu internaţional de tip LFX (Live Fire Exercise) din domeniul apărării cibernetice şi este cel mai avansat din punct de vedere al expertizei tehnice solicitate.

Exerciţiul a fost planificat şi organizat de Centrul de excelenţă NATO pentru cooperare în domeniul apărării cibernetice din Tallinn, Estonia, reunind în acest an aproximativ 3.000 de profesionişti ai domeniului, militari şi civili, din 38 de state aliate şi partenere.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Marcel Ciolacu: „Varianta Mircea Geoană nu a fost discutată în interiorul partidului până în acest moment”

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat,...

Salina Praid se redeschide, la o lună după ce şi-a sistat activitatea din cauza infiltraţiilor

Salina Praid se redeschide sâmbătă, 15 iunie, la o...
spot_img

Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film şi muzică veche, între 20 şi 29 iunie, la Ateneu

Cea de-a III-a ediţie a Athenaeum Summer Festival, un eveniment care include în program lucrări celebre de muzică clasică, jazz, muzică din filme, muzică...

Marcel Ciolacu: „Varianta Mircea Geoană nu a fost discutată în interiorul partidului până în acest moment”

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului Politic Naţional al PSD de la Sâmbăta de Sus, că, la...

Salina Praid se redeschide, la o lună după ce şi-a sistat activitatea din cauza infiltraţiilor

Salina Praid se redeschide sâmbătă, 15 iunie, la o lună după ce şi-a sistat activitatea de producţie şi de vizitare, din cauza infiltraţiilor şi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.