spot_imgspot_img

Telescopul spaţial Euclid a surprins primele sale imagini cu galaxii şi stele

spot_img

Telescopul spaţial european Euclid a surprins primele sale imagini cu galaxii şi stele sclipitoare după ce a ajuns la 1 milion de mile (aproximativ 1,5 milioane de kilometri) distanţă de Pământ, relatează agenţia AFP.

Euclid a fost lansat cu o rachetă SpaceX Falcon 9 de la Cape Canaveral din Florida la 1 iulie şi a ajuns la destinaţie – un loc cunoscut sub numele de al doilea punct Lagrange – în cadrul unei misiuni care îşi propune să elucideze cele mai mari mistere ale Universului: energia întunecată şi materia întunecată.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a numit această realizare a telescopului o „piatră de hotar”, ceea ce indică faptul că Euclid îşi va îndeplini obiectivele.

Potrivit ESA, „galaxii spirală şi eliptice, stele apropiate şi îndepărtate, grupuri de stele şi multe altele pot fi văzute în imaginile făcute publice luni, chiar dacă instrumentele implicate au surprins o parte din cer mai mică decât Luna plină.

Imaginile alb-negru au fost surprinse de o cameră în lumină vizibilă (VIS), instrument care va continua să realizeze fotografii „clare” cu miliarde de galaxii pentru a le măsura formele, conform agenţiei spaţiale.

Imaginile roşii au fost surprinse de spectrometrul şi fotometrul în infraroşu apropiat (NISP), instrument care va măsura cantitatea de lumină pe care galaxiile o emit la fiecare lungime de undă.

După pornirea celor două instrumente, oamenii de ştiinţă au avut o mare sperietură: imaginile au fost „contaminate” de o sursă de lumină neaşteptată, conform ESA.

Imaginile surprinse îi vor ajuta pe astronomi să obţină informaţii despre materia întunecată eluzivă, particule care nu absorb, nu reflectă şi nu emit lumină.

Materia întunecată nu poate fi observată în mod direct, însă oamenii de ştiinţă bănuiesc că există din cauza efectului pe care îl are asupra obiectelor care pot fi observate în mod direct. Ei cred că aceasta „leagă galaxiile între ele creând mediul pentru stele, planete şi viaţă”.

Misiunea va explora, de asemenea, energia întunecată, despre care se crede că desparte galaxiile, determinând accelerarea expansiunii Universului.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Au început înscrierile la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral...

Fotbal, echipa naţională / Mircea Lucescu: „Am speranţa că vom reuşi să ne calificăm la Mondiale!”

Selecționerul echipei naționale a României, Mircea Lucescu, a declarat,...
spot_img

Au început înscrierile la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” din Constanța scoate la concurs, în total, 172 de locuri, pentru anul școlar...

Fotbal, echipa naţională / Mircea Lucescu: „Am speranţa că vom reuşi să ne calificăm la Mondiale!”

Selecționerul echipei naționale a României, Mircea Lucescu, a declarat, joi, într-o conferință de presă susținută înaintea partidei cu Bosnia-Herțegovina din debutul preliminariilor Cupei Mondiale...

Handbal masculin: CS Dinamo, Minaur şi CSM Bucureşti, calificate la turneul Final Four al Cupei României

CS Dinamo București, CS Minaur Baia Mare și CSM București s-au calificat, miercuri seara, la turneul Final Four al Cupei României la handbal masculin. CS...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.