spot_imgspot_img

Tulcea: Doar trei firme autorizate să facă excursii cu caiacul în Delta Dunării

spot_img

Doar trei societăţi care fac excursii în Deltă cu caiacul au primit autorizaţie din partea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pentru a-şi desfăşura activitatea în acest sezon estival, iar cererea pentru turismul lent a crescut de cel puţin zece ori în ultimii ani.

Guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov, a declarat, pentru AGERPRES, că în actele de reglementare emise pentru cele trei societăţi până la începutul acestei luni au fost trecute condiţiile în care acestea îşi pot desfăşura activitatea, camparea sau înnoptarea fiind permise în perimetrul unităţilor administrativ-teritoriale din Deltă şi doar în cazuri de forţă majoră în celelalte zone.

„Din păcate, nu am putut modifica acte normative care să le permită acestora, în mod expres lor şi numai lor, camparea sau staţionarea la mal natural, pentru că acum toate ambarcaţiunile în actele normative sunt privite la general, dar unul este impactul asupra mediului pe care-l poate provoca o ambarcaţiune autopropulsată şi altul este impactul pe care-l are o ambarcaţiune propulsată de un motor de 100, 150, 200 sau chiar 300 de cai”, a afirmat guvernatorul Marinov.

El a mai spus că doreşte să sprijine dezvoltarea turismului lent în Deltă şi a amintit că, la finalul anului trecut, ARBDD a semnat contractul de finanţare pentru realizarea proiectului „Reconfigurarea infrastructurii publice de acces şi vizitare a Deltei Dunării pentru reducerea presiunii turismului asupra habitatelor şi speciilor”, finanţat integral din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2020-2026 (PNRR).

„Vom propune peste 40 de trasee destinate exclusiv turismului lent sau în cazul în care ele vor fi accesate de ambarcaţiuni motorizate, deplasarea acestora se va putea face doar cu un motor de mică capacitate ataşat ambarcaţiunii, dincolo de motorul mare cu care se deplasează pe distanţe lungi. În cazul acestor trasee mai lungi care depăşesc 18, 20 de kilometri, vor exista şi puncte de înnoptare”, a menţionat guvernatorul Rezervaţiei.

Potrivit acestuia, traseele vor fi stabilite în funcţie de studiile care se vor face în cadrul proiectului finanţat prin PNRR.

În acelaşi timp, firmele care fac excursii cu caiacul în Deltă susţin că cererea pentru acest tip de turism a crescut în ultimii ani, iar oaspeţii vor în mod special excursii de şapte zile în Deltă.

„Cele mai solicitate excursii, surprinzător şi pentru mine, sunt cele de şapte zile. Acum zece ani, cred că cele mai solicitate excursii erau cele de două ore, în jurul satului Jurilovca, pe canale, şi acelea destul de rare. Poate că erau 30 de oameni pe sezon, acum sunt sute pe sezon”, a precizat Ştefan Constantin, din Jurilovca.

Proiectul ARBDD pentru amenajarea celor 40 de trasee ecologice din Deltă are o valoare totală de 74,7 milioane de lei şi se va încheia în anul 2026.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Sindicalişti: Tema principală a protestului nostru o reprezintă fiscalitatea în România. Suportăm cele mai mari biruri!

Sindicaliştii care protestează, luni, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de...

Soluții realiste în programul electoral al lui Claudiu-Iorga Palaz, candidat DREAPTA UNITĂ pentru CJC

Claudiu-Iorga Palaz, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru funcția de...

Să vină victoriile! Week-end plin de evenimente pentru sportivii de la CSM Constanţa

Este încă o săptămână plină pentru sportivii de la...
spot_img
spot_img

Sindicalişti: Tema principală a protestului nostru o reprezintă fiscalitatea în România. Suportăm cele mai mari biruri!

Sindicaliştii care protestează, luni, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de taxarea ridicată pe muncă, vor pleca în marş, în jurul orei 12:00, către Ministerul Economiei,...

Soluții realiste în programul electoral al lui Claudiu-Iorga Palaz, candidat DREAPTA UNITĂ pentru CJC

Claudiu-Iorga Palaz, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, a lansat programul electoral pe care îl propune pentru alegerile...

Să vină victoriile! Week-end plin de evenimente pentru sportivii de la CSM Constanţa

Este încă o săptămână plină pentru sportivii de la CSM Constanţa, angrenați în lupta pentru medalii în competițiile interne și internaționale! Baschet seniori Baschetbaliștii de la...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.