spot_imgspot_img

Tulcea: Eveniment caritabil dedicat bisericii catolice din Malcoci, clădire de patrimoniu

spot_img

Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna” din oraşul Tulcea a găzduit, vineri, 21 aprilie, evenimentul caritabil „Kirchweih in Malkotsch. Hramul bisericii Malcoci”, dedicat bisericii catolice din satul Malcoci, clădire patrimoniu aflată într-o stare avansată de degradare.

Acţiunea a fost organizată de Forumul Democrat al Germanilor, Centrul EUdivers, Liceul de Arte „George Georgescu” şi de Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna” şi a inclus recitaluri instrumentale semnate de Diana Amelian, Amalia Yagmur Ungureanu, Daniel Paladini, Teodora Fronescu, elevi ai profesoarei Maria Lupu, un recital coregrafic al ansamblului de dansuri germane „Donau”, o expoziţie de fotografie dedicată moştenirii culturale a germanilor tulceni şi vizionarea unui scurt metraj despre biserica din Malcoci.

Evenimentul a completat eforturile de până acum ale grupului de lucru al proiectului „Biserica Deschisă Malcoci” şi a vizat implicarea societăţii civile locale în demersuri menite să contribuie la conservarea şi promovarea eterogenei culturi tulcene, rezultat al împletirii armonioase a tradiţiilor grupurilor etnice din municipiu şi judeţ.

Colonia germană de la Malcoci a fost înfiinţată în anul 1843, locuitorii ei, originari din Alsacia şi Lorena, stabilindu-se pe meleaguri dobrogene după un periplu de câţiva ani în gubernia rusească Cherson. Casa de rugăciune înălţată în anul 1844 a fost înlocuită de o biserică, construită între anii 1873-1881. În anul 1902, biserica a fost finalizată şi i-a fost adăugată turla. În timpul Primului Război Mondial, biserica a fost afectată de bombardamente, motiv pentru care, între anii 1917-1940, au fost făcute lucrări de renovare. În anul 1940, comunitatea germană a părăsit satul Malcoci, în urma strămutării sub lozinca „Heim ins Reich”, „Acasă în Reich”.

În ultimii ani, Asociaţia Germanilor Basarabeni, cu sediul la Stuttgart, a fost extrem de implicată şi activă în acţiuni menite să aducă în atenţia publică obiectivul de la Malcoci, iniţiind strângeri de fonduri şi constituind, alături de alţi factori, un grup de lucru, format din reprezentanţi ai mediului public şi privat.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Marcel Ciolacu: „Varianta Mircea Geoană nu a fost discutată în interiorul partidului până în acest moment”

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat,...

Salina Praid se redeschide, la o lună după ce şi-a sistat activitatea din cauza infiltraţiilor

Salina Praid se redeschide sâmbătă, 15 iunie, la o...
spot_img

Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film şi muzică veche, între 20 şi 29 iunie, la Ateneu

Cea de-a III-a ediţie a Athenaeum Summer Festival, un eveniment care include în program lucrări celebre de muzică clasică, jazz, muzică din filme, muzică...

Marcel Ciolacu: „Varianta Mircea Geoană nu a fost discutată în interiorul partidului până în acest moment”

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului Politic Naţional al PSD de la Sâmbăta de Sus, că, la...

Salina Praid se redeschide, la o lună după ce şi-a sistat activitatea din cauza infiltraţiilor

Salina Praid se redeschide sâmbătă, 15 iunie, la o lună după ce şi-a sistat activitatea de producţie şi de vizitare, din cauza infiltraţiilor şi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.