spot_imgspot_img

Venitul Minim de Incluziune: condiţii, documente necesare şi informaţii utile

spot_img

Venitul Minim de Incluziune reprezintă un program unic de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele şi familiile vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața. Reprezintă un sprijin real pentru persoanele singure/familiile fără venituri sau cu venituri reduse, fiind în cuantum semnificativ mărit față de actualele beneficii.

Acesta este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare, și are doua componente:

SPRIJIN PENTRU INCLUZIUNE – Are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune sociala și înlocuieşte ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat (VMG).

SPRIJIN PENTRU FAMILIILE CU COPII – Se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea

Persoanele interesate de acest beneficiu social pot depun cererile de solicitare.

Cine poate solicita VMI?

Persoanele singure si familiile aflate în situații de dificultate, care îndeplinesc condițiile de acordare potrivit Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare.

Ce trebuie depus?

– Cererea de acordare a VMI, Declarație și Angajament – formularele se obțin de la sediul DGAS, fie online, de pe site-ul instituției.

– Cererea de acordare a VMI trebuie însoțită de documentele doveditoare, privind componența familiei, veniturile realizate și bunurile mobile și imobile deținute.

– Cererea se depune pe suport hârtie sau se transmite electronic şi se înregistrează la DGAS.

Care sunt condiţiile de acordare VMI?

– Pentru a beneficia de venit minim de incluziune persoana singură/familia trebuie sa îndeplinească următoarele condiţii generale:

– Să nu dispună de venituri suficiente pentru a asigura un nivel de trai minim.

– Să aibă venituri nete lunare ajustate de până la 275 lei, respectiv până la 400 lei pentru persoana singură în vârstă de cel puţin 65 de ani, pentru acordarea ajutorului de incluziune.

– Să aibă venituri nete lunare ajustate de până la 700 lei, pentru acordarea ajutorului pentru familia cu copii.

– Să completeze și să depună cererea de acordare a venitului minim de incluziune și să furnizeze documentele justificative.

Cererea va fi analizată de reprezentanţii DGAS pentru verificarea îndeplinirii condițiilor de acordare a VMI. Se va realiza verificarea documentelor depuse și va avea loc o anchetă sociala în teren, la reședința declarată.

Formularele și informațiile referitoare la documentele justificative necesare în vederea accesării venitului minim de incluziune, modalitatea de depunere a cererilor, precum și datele de contact, sunt postate atât pe:

https://www.primaria-constanta.ro/spas

cât si la avizierul instituției.

Mai multe detalii, la telefon 0341.180.106, au anunțat reprezentanții Primăriei Constanța.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

spot_img

Dansatorii de la Challenge Arts au făcut la Mangalia repetiția generală înainte de participarea la Campionatul Mondial

Pentru al treilea an consecutiv, componenții școlii de dans Challenge Arts din București au ales Hotelul Laguna din Mangalia drept cartier general pentru stagiul...

Carol Popa și Raul Petre, de la CSM Constanța, medalie de argint cu Team Romania la Cupa Europeană de la Chișinău

Medalie de argint pentru Team I România la Cupa Europeană de Juniori de la Chișinău, cu doi triatloniști de la CSM Constanța în componență!...

Copiii Școlii de dans Vogue au terminat cu un spectacol de zile mari cantonamentul de la Mangalia

Un frumos și energic grup alcătuit din 41 de copii de la Școala de dans Vogue din Ploiești, condus de Irina Ciobanu, a luat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.