spot_imgspot_img

Von der Leyen cere crearea unui grup global de experţi pentru a evalua riscurile AI

spot_img

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut miercuri crearea unui „grup global” de experţi pentru a evalua riscurile inteligenţei artificiale (AI) pentru umanitate, după modelul Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC).

„Sute de dezvoltatori de IA, cadre universitare şi experţi de prim rang ne-au alertat recent” cu privire la riscul de dispariţie a umanităţii, a declarat preşedinta executivului comunitar într-un discurs despre starea UE, susţinut în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Reducerea acestui risc „ar trebui să fie o prioritate globală, împreună cu alte riscuri care ameninţă societatea în ansamblu, cum ar fi pandemiile şi războiul nuclear”, a spus ea.

Inteligenţa artificială „evoluează într-un ritm chiar mai rapid decât cel preconizat de dezvoltatorii săi. Aşa că mai avem puţin timp pentru a ghida această tehnologie în mod responsabil”, a spus Von der Leyden, solicitând un „nou cadru global pentru IA, bazat pe trei piloni: garanţii, guvernanţă şi direcţie de inovare”.

„Ar trebui să lucrăm împreună cu partenerii noştri pentru a avea cu toţii aceeaşi înţelegere a impactului IA în societăţile noastre”, a spus ea, menţionând „contribuţia nepreţuită la climă a IPCC, grupul global care le furnizează factorilor de decizie politică cele mai recente date ştiinţifice”.

„Cred că avem nevoie de un organism similar pentru IA, în ceea ce priveşte riscurile şi beneficiile sale pentru umanitate. Acest organism ar reuni oameni de ştiinţă, companii tehnologice şi experţi independenţi. Acest lucru ne va permite să dezvoltăm acţiuni rapide şi coordonate la nivel global”, a spus Von der Leyen.

Diseminarea pe reţelele sociale a unor imagini false, dar care arată extrem de reale, create din aplicaţii precum Midjourney, a alertat asupra pericolelor sistemelor de inteligenţă artificială pentru democraţie, precizează AFP.

Potenţialul acestor tehnologii, care pot, de asemenea, să scrie eseuri, să compună muzică sau să faciliteze diagnostice medicale, fascinează la fel de mult pe cât îngrijorează.

UE speră să încheie, până la sfârşitul anului, primul regulament din lume care să reglementeze aceste inovaţii. Cu toate acestea, el nu va intra în vigoare până în 2026.

Legislaţia viitoare ar trebui să interzică în special aplicaţiile de supraveghere în masă a cetăţenilor şi să impună standarde unei întregi liste de servicii considerate a fi expuse riscului.

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Sindicalişti: Tema principală a protestului nostru o reprezintă fiscalitatea în România. Suportăm cele mai mari biruri!

Sindicaliştii care protestează, luni, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de...

Soluții realiste în programul electoral al lui Claudiu-Iorga Palaz, candidat DREAPTA UNITĂ pentru CJC

Claudiu-Iorga Palaz, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru funcția de...

Să vină victoriile! Week-end plin de evenimente pentru sportivii de la CSM Constanţa

Este încă o săptămână plină pentru sportivii de la...
spot_img
spot_img

Sindicalişti: Tema principală a protestului nostru o reprezintă fiscalitatea în România. Suportăm cele mai mari biruri!

Sindicaliştii care protestează, luni, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de taxarea ridicată pe muncă, vor pleca în marş, în jurul orei 12:00, către Ministerul Economiei,...

Soluții realiste în programul electoral al lui Claudiu-Iorga Palaz, candidat DREAPTA UNITĂ pentru CJC

Claudiu-Iorga Palaz, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, a lansat programul electoral pe care îl propune pentru alegerile...

Să vină victoriile! Week-end plin de evenimente pentru sportivii de la CSM Constanţa

Este încă o săptămână plină pentru sportivii de la CSM Constanţa, angrenați în lupta pentru medalii în competițiile interne și internaționale! Baschet seniori Baschetbaliștii de la...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.